Kovačević uživa sa djevojkom Sofijom, ali i ne zaboravlja Sarajevo: "Nikad neću odustati od snova"

Golman poljskog Rakowa govorio za SportSport.ba

Kovačević uživa sa djevojkom Sofijom, ali i ne zaboravlja Sarajevo: "Nikad neću odustati od snova" · Intervju

A. Čaušević

Vladan Kovačević je odličnim partijama u dresu FK Sarajevo etablirao u najboljeg golmana Premijer lige. Nakon niza odličnih sezona ovog ljeta je promijenio sredinu i otišao u Poljsku. 

Ovaj 23-godišnjak je postao novi golman Rakowa. U razgovoru za SportSport.ba govorio je o adaptaciji u novoj sredini, početku kao iz snova, Sarajevu, porodici, svojim ciljevima i drugim temama...

Početak kao iz snova na stratu. Osvojio si poljski Superkup. Od šest utakmica u Evropi, na čak pet si sačuvao svoju mrežu. Jesi li prevazišao vlastita očekivanja s tim učinkom?

Vjerovao sam u sebe od kada sam došao ovdje u Poljsku, puno sam radio i shvatio sve jako ozbiljno, naravno samo sam mogao sanjati da ću ovako da otvorim sezonu ovde, spremao se sa svojim trenerima utakmicu po utakmicu i rezultat je došao. Mogu reći da sam prezadovoljan u kakvoj se formi nalazim i najbitnije je da to zadržim.

Za to vrijeme uspio si odbraniti čak pet penala. Šta je tvoja tajna branjenja penala? Je li se pripremaš na poseban način ili jednostavno znaš pročitati stranu?

Neka to ostane moja tajna ne bih da je otkrivam i tako pomognem narednim izvođačima (smijeh). Šalim se, puno analiziram sa svojim trenerom, ne samo penale već svakog igrača protiv kojeg igram, imam svoju taktiku pokušavam da im uđem u glavu prilikom izvođenja penala.

Oglasi

U novom klubu si dovoljno vremena da možeš dati neko poređenje u odnosu na bh. fudbal. U čemu je glavna razlika?

Stvarno sam iznenađem uslovima prije svega lige, koja je na jednom visokom nivou. Poljaci su jako puno uložili u fudbal, infrastruktura im je nevjerovatno dobra i popravlja se iz godine u godinu, grade se novi stadioni, uslovi su jednostavno idealni za napredak. Mogu samo biti zahvalan što imam ovakve uslove da budem bolji iz dana u dan. Mislim da je to glavna razlika, uslovi u kojima fudbaleri treniraju, igraju utakmice, koliko bi naša liga samo bila kvalitetnija da ima 10 novih terena. Puno veći intenzitet treninga je ovdje i stvarno morate biti fokusirani na zadatke i spremati se za ono što dolazi, jer samo mali djelić opuštanja i budete kažnjeni za to.

Vladan Kovačević donio trofej Rakowu! - SportSport.ba

Kako je došlo do transfera u Rakow? Spominjali su se i neki drugi klubovi.

Pojavila se priča da me klub želi prije završetka našeg prvenstva. Ja sam odmah bio zainteresovan jer me samo zanimalo to da sljedeci korak bude klub u kojem ću biti prva opcija, naravno da je prvo treba zaslužiti. Imao sam i drugih opcija, ali Rakow me najviše želio u svojim redovima pa su se klubovi na kraju uspjeli dogovoriti. Ja sam bio fokusiran na sebe, a pregovore je tada završavao moj menadžer Franjo Vranjković.

Oglasi

Da li si možda prilikom transfera gledao to i da Sarajevo zaradi dobar novac?

Naravno da sam gledao, iako sam znao da imaju svoju cifru ispod koje me ne bi prodali, na kraju smo se svi dogovorili i otišao sam iz kluba na jedan lijep način. Drago mi je da sam pomogao Sarajevu i što sam ostavio trag i ispisao historiju sa Sarajevom.

Prepostavljam da i dalje pratiš Premijer ligu i svoje Sarajevo. Kako ti se čini dosadašnji dio sezone Bordo tima?

Imali su malih problema na početku, nažalost ispali su nesretno iz Evrope, to je sigurno malo uzdrmalo klub. Ali mislim da su se stvari sada posložile, imaju stvarno kvalitetnu ekipu koja može i do titule naravno, iako je liga ove godine jako nepredvidiva i interesantna. Sarajevo je uvijek prvi konkurent za osvajanje titule.

U Poljskoj si duže od dva mjeseca. Jesi li se do sada privikao na novi život? Kako provodiš dane?

Oglasi

Živim svakako drugačiji život nego u Sarajevu, imao sam više slobodnog vremena za opuštanje, druženje.. Ovde je drugačije, najviše vremena provodim u kampu kluba, uvijek je nešto novo za naučiti, nadograditi svoje nedostatke, počeo sam učiti i poljski jezik tako da mi dan prođe u kampu (smijeh). Ali uvijek se nađe vremena za odmor, posebno kada mi je djevojka Sofija tu, volimo da obiđemo neke druge gradove i upoznamo što bolje Poljsku, zaista ima predivnih gradova poput Krakova.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CQRiKqSB4HU/[/instagram]

Tu je i nekoliko igrača iz regiona pa ti je sigurno lakše zbog toga? Sluša li se naša muzika u svlačionici?

Naravno, to mi je puno olakšalo da se priviknem na sve, pomogli su mi dosta, bili tu šta god mi je bilo potrebno na početku. Slusa obavezno, vole našu muziku u svlačionici (smijeh).

Kakav je generalno život u Częstochowiji u odnosu na Sarajevo? Šta ti najviše nedostaje iz BiH? Da li je to možda hrana ili nešto drugo?

Oglasi

Czestochowa je najpoznatije i najposjećenije svetilište u Poljskoj. Ali grad koji nema puno sadržaja, ni približno kao u Sarajevu. Ali ima sve što mi je potrebno. A najviše mi nedostaje hrana kod mog prijatelja Sanjina, bez njegove hrane mi dan u Sarajevu teško mogao proći (smijeh).

Je li te do sada posjetila rodbina u Poljskoj? Ili si ti prvi koji si došao u Bosnu i Hercegovinu da ih posjetiš?

Moj otac me posjetio, bio je na utakmici sa Rubin Kazanom, a ja sam mu za dobrodošlicu u Poljsku poklonio dobru utakmicu i zadovoljstvo poslije iste. Brzo će me sigurno posjetiti majka i sestra i ostala rodbina, kada bude vrijeme dozvolilo. A ja sam svakako bio i obišao ih sve tako da smo sada svi mirniji u duši.

Potražite više informacija na temu Ekstraklasa:

Imaš 23 godine i pred tobom je još mnogo godina karijere. Napravio si iskorak odlaskom u Poljskoj, međutim da li si odredio sebi neki konačni cilj gdje želiš braniti i u kojoj ligi?

Ja sam rekao da mi je cilj da branim u najjačoj ligi na svijetu, da li će se to nekad ostvariti, vidjećemo, ali nikad neću odustati od snova i uvijek ću težiti da ih ostvarim.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ajax11
Ovaj momak da je iz Dinama otišao, klub bi dobio 4-5 mio, ovako 500.000 plafon- još mafija iz saveza ga ne zove, dolazi golman koji skoro 2 godine nije minute igrao
13 0
Vela82
Ovaj da je roden negdje drugo sem balkana sad bi bio jedan od najboljih golmana
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije