"Moj je život Švicarska...": Sarajlija Petković će zauvijek pamtiti Xhakin potez sa pressice!

Sjajan gest

"Moj je život Švicarska...": Sarajlija Petković će zauvijek pamtiti Xhakin potez sa pressice!

A. Čaušević

Švicarska je simbol skoro pa savršenog života, zemlja u kojoj žive raznorazne nacionalanosti i uživaju u zemlji podno Alpa. 

Najbolji pokazatelj za to je reprezentacija Švicarske za koju igraju razni fudbaleri koji uopšte ne vode porijeklo iz te zemlje, ali ostavljaju srce na terenu prilikom igranja za nacionalni tim.

To su uradili u utorak kada su senzacionalno izbacili Francusku u osmini finala Eura. Prvo su u finišu stigli zaostatak od -2 za 3:3, da bi u penal seriji izbacili favorizovane trikolore.

Haris Seferović i Mario Gavranović su zabijali golove, ali glavni kreator pobjede je bio Granit Xhaka koji je odigrao kapitenski, dok je s klupe sve režirao Vladimir Petković.

Xhaka koji je porijeklom Albanac je na kraju zasluženo izabran za igrača na utakmice, ali ono što je uradio na pressici poslije meča mogu samo veliki fudbaleri.

Naime, dok je Sarajlija davao izjavu za medije Xhaka je prišao stolu s trofejem namijenjenom igraču utakmice stavio ga pred Petkovića i poručio: "Ovo je za vas treneru."

Oglasi

Petković je zaista postavio odličnu igru i taktiku protiv daleko superiornijeg protivnika te se pobrinuo za najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela turnira.

Ovaj 57-godišnji stručnjak ponikao je u dresu Igmana s Ilidže, a kao 14-godišnjak odlazi u Sarajevo s kojim je bio i prvak bivše Jugoslavije. Igrao je još za Rudar Prijedor, Koper, Chur, Sion, Martigny-Sports, Bellinzionu, Locarno i Bouchs.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Trenersku karijeru počeo je u Bellinzioni 1997. godine gdje je imao ulogu igrač-trener, a kasnije je još vodio Malcantone, Lugano, Young Boys, Samsunspor, Sion i Lazio.

Petković je selektorsko mjesto reprezentacije Švicarske preuzeo na ljeto 2014. godine, te ima ugovor do kraja 2022. godine. Pobjeda nad Francuzima definitivno može poprimiti epitet najveće pobjede u selektorskoj karijeri jer ne treba zaboraviti da je i 2013. godine donio Laziju Kup Italije pobjedom nad najvećim rivalom, Romom.

Promo

Top Komentari

Zgembic
Dado kralju svaka cast, vec dugo godina sa solidnom ekipom precis dobre rezultate.
11 0
Derdiyok
Nervira me ovo potenciranje odakle je ko.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi