'Vojnici neprijateljske vojske': Francuski političari pozivaju na otkazivanje večerašnje utakmice!

Šta će se dešavati u Parizu?

'Vojnici neprijateljske vojske': Francuski političari pozivaju na otkazivanje večerašnje utakmice!

E. Škorić

CNN javlja kako je nekoliko vodećih francuskih političara zatražilo da se večerašnji meč Francuske i Turske u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ne odigra.

Francuska u Parizu dočekuje Tursku, ali tamošnji političari su protiv te utakmice zbog vojnog pozdrava kojim su igrači Turske pozdravili pobjedu nad Albanijom (1:0) u petak navečer.

Ta gesta uslijedila je nekoliko dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokrenuo upad u Siriju kako bi otjerao kurdske snage dalje od granice, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče sve preostale američke snage iz sjeverne Sirije.

Nakon utakmice, službena Twitter stranica turske reprezentacije postavila je fotografiju na kojoj se vidi kako cijeli tim i trenerski tim čine istu gestu u svlačionici, s natpisom kako su igrači "posvetili pobjedu našim hrabrim vojnicima i kolegama mučenicima".

Jean-Luc Melenchon, vođa francuske populističke ljevičarske stranke France Insoumise, napisao je sljedeći status na Twitter:

"Ako turski nogometaši vojno pozdravljaju, moraju očekivati da će se s njima postupati kao sa vojnicima neprijateljske vojske. Dakle, protiv njih ne igramo nogomet. Osnove sportskog bavljenja više nema!", poručio je.

U međuvremenu, Jean Christophe Lagarde, vođa desničarskog UDI-ja, rekao je sljedeće:

"Ovim vojnim pozdravom turska nogometna reprezentacija probila je granicu koja mora odvojiti sport od politike. Ne možemo sutra na Stade de Franceu pozdraviti one koji podržavaju pokolje naših kurdskih saveznika".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Predsjednik francuske nogometne federacije, Noel Le Graet, navodno je rekao da će himna biti dovoljno glasna da uguši bilo kakve povike ili zvižduke gostujućih turskih navijača.

Francuska je u subotu, zajedno s Njemačkom, objavila da će zaustaviti prodaju oružja Turskoj. Oko 3.800 turskih navijača očekuje se na večerašnjoj utakmici. Pri posljednjem gostovanju Turske u Francuskoj 2009. godine, utakmica je morala biti privremeno zaustavljena nakon nereda na tribinama.

Top Komentari

Adnanos
Francuska vojska je jos odavno u Siriji kao i mnostvo drugih zemalja koje zastupaju svoje interese. Kakva dvolicnost. Ja sam protiv svake vrste nasilja tako da ne pravdam turke ali me iritira dvolicnost
30 2
kaskada24
Ljudi izbombardovaše Siriju zadnjih 7-8 godina, Turska zapuca na par dana sa ciljanim razlozima odmah belaji. Da makar hoće kazati da im više od pola reprezentacije korijene vuče od okupirane i nekad kolonijaliziranih Afrike. Jadni ste Francuzi kao i vaše licemjerstvo
17 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi