Volja i inspiracija mogu odvesti Slovake daleko
Foto: EPA

Debitant na EP

Volja i inspiracija mogu odvesti Slovake daleko

M. Šljivak

Selekcija Slovačke debitant je na prvenstvu Evrope u Francuskoj.

Iako su godinama iza kao dio Čehoslovačke imali zapažene nastupe, kao samostalna selekcija velikog uspjeha nisu imali.

Propuštali su prvenstva jedno za drugim, ali su uspjeli da izbore nastup u Francuskoj i to u jako teškoj grupi sa Španijom, Ukrajinom i Bjelorusijom

Slovaci su u grupi bili drugi uz samo dva poraza i osam primljenih golova i veliku pobjedu nad Španijom od 2:1.

Selektor Jan Kozak je pokupio velike simpatije javnosti u Slovačkoj. Uspio je preporoditi reprezentaciju i odvesti je na prvo Evropsko prvenstvo i drugo veliko takmičenje nakon nastupa na SP-u u Južnoj Africi 2010. godine.

Slovaci igraju po sistemu toplo hladno. Kada imaju svoj dan mogu pobijediti bilo koju reprezentaciju, ali imaju i čudan mentalitet, te se dosta muče protiv slabijih rivala.

Brza igra je ono što ih odlikuje i to bi im moglo donijeti rezultat u utakmicama grupe B. Cilj je jasan, prolaz u drugi krug, ali za to će im biti potrebno dosta koncentracije i jako dobra igra.

Slovačka ima također dosta iskusan tim s prosjekom od preko 28 godina. Posebno je iskusan defanzivni dio ekipe, gdje su samo trojica igrača ispod 30 godina i gdje igraju dobro poznata imena poput Martina Škrtela, Petera Pekarika, Tomaša Hubočana...

Vezni red je također po imenima izuzetan, a najveća zvijezda selekcije je fudbaler Napolija Marek Hamšik.

Popis za EP:

Golmani: Jan Mucha (Slovan), Matuš Kozačik (Viktoria Plzen), Jan Novota (Rapid Wien).

Odbrana: Martin Škrtel (Liverpool), Jan Đurica (Lokomotiv Moscow), Peter Pekarik (Hertha), Tomaš Hubočan (Hertha), Kornel Salata (Slovan), Dušan Švento (Koln), Norbert Gyomber (Roma), Lukaš Tesak (Kairat), Milan Škrinair (Sampdoria).

Vezni red: Marek Hamšik (Napoli), Stanislav Šestak (Ferencvaroš), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimir Weiss (Al-Gharafa), Juraj Kucka (Milan), Viktor Pečovsky (Žilina), Robert Mak (Paok), Ondrej Duda (Legia Warsaw), Patrik Horšovsky (Viktoria Plzen), Eris Sabo (Paok), Jan Greguš (Jablonec), Matuš Bero (Trenčin).

Napad: Michal Duriš (Viktoria Plzen), Adam Nemec (Willem II), Adam Zrelak (Slovan).

Igrač u fokusu: Marek Hamšik (Napoli)

Glavna zvijezda i uz Martina Škrtela vođa selekcije Slovačke je Marek Hamšik. Sjajni veznjak Napolija je čovjek od kojeg se uvijek očekuje vrhunska partija i glavna je uzdanica Slovaka u Francuskoj.

Tijekom kvalifikacija je igrao odlično. Postigao je pet pogodaka, a ukupno je za reprezentaciju odigrao 85 utakmica, te je postigao 17 golova. Debitovao je sa 19 godina, davne 2007. godine.

Statistika:

Nastupi na EP: Bez nastupa

Najviše nastupa: Miroslav Karhan (107)

Najbolji strijelac: Robert Vittek (23)

Raspored na EP:

11. juni - Vels

15. juni - Rusija

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

20. juni - Engleska

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi