Voljeli ga ili ne, večeras je Sergio Ramos postao besmrtan...
Ramos je mnogo čemu jedinstven fudbaler u historiji ove igre

Upisao 600. nastup za Real

Voljeli ga ili ne, večeras je Sergio Ramos postao besmrtan...

Kome je drag Real Madrid, njemu je drag i Sergio Ramos, a još je simpatičan i pripadnicama ljepšeg pola onoliko koliko je mrzak onima što u njemu vide 'mesara' i prevaranta.

Voljeli ga međutim ili ne, Sergija moramo poštovati. Stoper Real Madrida, njegov kapiten i neizostavni član španske reprezentacije večeras je upisao 600. nastup za Kraljeve. Šesto puta - teško je i izbrojati.

Španac je između ostaloga jedan od najtrofejnijih fudbalera u historiji, osvojio je četiri naslova UEFA Lige prvaka, četiri Lige, UEFA EURO 2008 i 2012, Svjetsko nogometno prvenstvo 2010 i još bezbroj ostalih manje-više vrijednih trofeja.

Pobjednik UEFA-ine Lige prvaka za 2016, 2017. i 2018. osam puta je uvršten u odabrani UEFA-in tim godine.

Šta su rekli o njemu

"Sergio je ratnik, vođa." - Santiago Solari, trener Real Madrida

"Ramos me ne iznenađuje. To je ono što on ima - veliku osobnost... On je uvijek tu, uvijek ohrabruje igrače i nikad ne napušta stražu. Nikad ne odustaje." - Zinédine Zidane, bivši trener Real Madrida

"Postoje defanzivci s izvanrednim tehničkim sposobnostima, drugi imaju jedinstvene odbrambene odlike - kao što Cannavar recimo briljantno markira. Drugi, poput Baresija koji upravljaju čitavom zadnjom linijom, dok treći utječu svojom jakom ličnošću. On ima malo svega: tehničku sposobnost, snagu, osobnost i vodstvo." - Carlo Ancelotti, bivši trener Madrida

"Za mene je Ramos trenutno najbolji defanzivac na svijetu. To je moje mišljenje. On se dobro brani, može igrati i upravljati svim aspektima igre. On je potpun nogometaš." - Thiago Silva, kapeten PSG-a.

"Sergio Ramos je najteži protivnik protiv kojeg sam igrao. On je vrlo jak, ima puno iskustva i vrlo je takmičarski nastrojen." - Luis Suárez, Barcelonin napadač.

Iskustvo u karijeri

Međunarodni nastupi: 161 utakmica, 17 golova

Klupska natjecanje UEFA: 128 nastupa, 14 golova

Domaća natjecanja: 515 nastupa, 81 gol

Ramos ima i šest nastupa za Real Madrid na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu

Postao je najmlađi španski reprezentatvac nakon punih 55 godina. Kada je debitirao bilo je to četiri dana prije 19. rođendana, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. protiv Srbije i Crne Gore.

Nakon što je David de Gea izabran ispred Ikera Casillasa, Ramos je vodio Španiju kao kapiten na UEFA EURO 2016. i od tada je ostao kapiten.

Njegov transfer iz Sevilje u Madrid za 27 miliona eura 2005. godine, kada je imao 19 godina, i dalje je rekord za nekog španskog tinejdžera.

Ramos je do sada postizao najmanje gol u 15 uzastopnih ligaških sezona što je rekord za bekog defanzivnog fudbalera. On je postigao 11 golova u svim natjecanjima u 2018/19., što je osobno njegov najbolji učinak u jednoj sezoni.

Dio je elitne skupine odbrambenih igrača koji su postizali golove u dva različita finala evropskih kupova, i jedini je koji je to učinio u eri UEFA Lige prvaka. Njegovi golovi u finalu 2014. i 2016., protiv Atlética, stavili su ga uz Tommyja Gemmella (1967, 1970) i Phila Neala (1977, 1984).

Njegovo izjednačenje u zaustavnom vremenu u finalu Super kupa UEFA protiv Seville znači da je u zabijao golove u finalu UEFA Lige prvaka, FIFA Svjetskog kupa i UEFA Super kupa. Nije loše za jednog defanzivca.

Ono što možda ne znate o njemu...

Ramos drži negativan rekord po broju dobivenih crvenih kartona u Real Madridu, nakon što je isključen rekordna 24 puta u svim natjecanjima. On je isključen na čak pet utakmica u El Clásicu, zadnji put kada je Barcelona pobijedila 3:2, u Madridu u aprilu 2017. godine.

Zaradio je rekordni 19. crveni karton u španskoj Primeri potiv Athletica u decembru 2017., čime je oborio rekord koji su dijelili Xavier Aguado i Pablo Alfaro.

Ramosu nije stran ni dobrotvorni rad, 2014. je imenovan jednim od španskih nacionalnih ambasadora u UNICEF-u.

Ljubitelj body arta ima četiri tetovaže na prstima - brojeve 35, 32, 19 i 90+. Prva dva označavaju njegova prva dva broja s Sevillom; 19 je broj koji je nosio kada je debitirao za Španiju; i 90+ predstavlja izjednačenje u zaustavnom vremenu protiv Atlética, kada je Madrid postao 10. put prvak Evrope, 2014. godine.

Također voli konje i posjeduje ergelu u svojoj rodnoj Andaluziji, gdje voli sebe "isključiti i uživati". Jedna od njegovih životinja, Silencio de Ramos, proglašena je Andaluzijskim prvakom 2016.

Ima tri sina, zovu s Sergio, Marco i Alejandro.

Čuvene izjave

"Ustajem svaki dan s istom željom da se nastavim poboljšavati, to radim još od djetinjstva. Ne tražim priznanje. Sve što želim učiniti je da svake godine budem bolji. Konstantno postavljam nove izazove. Nastavit ću igrati sve dok mi to tijelo bude dopuštalo."

"Moj djed i otac uvijek su mi govorili da, čak i ako ostane samo jedna sekunda, još ima nade. Moraš imati takav stav, a to je uvijek bio stav našeg kluba."

"Da biste postavili primjer, morate dobro raditi, naporno raditi i dati sve; pokazati mlađim dečkima da bi isto mogli od njih tražiti. Jako sam sretan što imam priliku voditi ovaj tim."

"Sretan sam ako sam uzor. Mislim da sam se mnogo borio i žrtvovao, tako da kad se povučem mogu to učiniti sa čistom savjesti, nakon što sam osvojio sve što se moglo osvojiti."

"Želio bih nastaviti igrati za Španiju još mnogo godina. Morat ću otići u Katar na Svjetsko prvenstvo 2022. sa sijedom bradom ako je potrebno."

Šta još može postići

Kada ubilježi 601. nastup bit će na istom nivou sa Fernandom Hierrom i Pacom Gentom na četvrtom mjestu svih vremena u Madridu, iza Manola Sanchísa (710), Ikera Casillasa (725) i Raúla Gonzáleza (741). Da li mu je ostalo još vremen da dođe na prvo mjesto?

Drugi je španski igrač po broju nastupa, ima samo šest manje od Casillasovih rekordnih 167. Međutim, u 32. godini još uvijek ima sve šanse da prestigne svog starog partnera.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ukoliko Real Madrid nastavi dominaciju u UEFA Champions League znači da bi mogao postati prvi defanzivac koji je tresao mrežu u tri finala.

Može li doći do brojke od 150 nastupa u UEFA Ligi prvaka? Trenutno ih ima 118.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ljiljan
Pravi lider na terenu, i jedan teski govnar
13 1
Dino_2000
Volio ga ili ne volio, već dugo godina najbolji stoper na svijetu.
13 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi