Riječi Walida Regraguija dan nakon utakmice s Hrvatskom odjekuju svijetom: Tako se šampioni ponašaju

Samouvjereno, hrabro i odano

Riječi Walida Regraguija dan nakon utakmice s Hrvatskom odjekuju svijetom: Tako se šampioni ponašaju

Edmir Škorić

Maroko je u "utješnom finalu", odnosno utakmici za treće mjesto izgubio 2:1 od Hrvatske. Zaslužena pobjeda Hrvata, ali nakon utakmice je nekoliko marokanskih igrača napalo sudiju Abdulrahmana Al-Jassima, smatrajući da je direktno svojim odlukama naštetio afričkoj selekciji.

Kada se utakmica na Khalifa stadionu završila, mnogi igrači Maroka su okružili katarskog sudiju, no selektor Walid Regragui je uspio da ih zaustavi. Najglasniji je bio Achraf Hakimi, koji je kasnije u tunelu prema tvrdnjama očevidaca napao predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, iako se ubrzo izvinio za sve.

Regragui se ponovo oglasio i pokazao da je pravi gospodin. Spomenuo je djecu koja su uživala gledajući svoje idole i kojima je probuđen san da mogu biti svjetski prvaci, ali je rekao da Maroko mora da vlada afričkim kontinentom i da reprezentacije sa ovog dijela svijeta mogu da budu svjetski prvaci, što je inače bilo i mnogima i jeste i sada nezamislivo.

"Ponekad pretjerano reagujemo kad je utakmica gotova. Kad izgubite utakmicu uvijek ste razočarani. Moji igrači su vrlo ambiciozni, ali to nije nedostatak poštovanja", rekao je marokanski selektor.

On se već okrenuo budućnosti. Ovo Svjetsko prvenstvo želi iskoristiti kao pogonsko gorivo za naredne godine i Maroko učiniti apsolutnim brojem jedan u Africi. Sljedeći cilj mu je osvojiti Afrički kup.

"Rekao sam igračima u svlačionici da, ako žele mjesto u historiji, moraju osvojiti Afrički kup. Moramo vladati našim kontinentom", rekao je Walid.

Oglasi

"Sutra ćemo shvatiti da smo postigli nevjerovatno. U kratkom vremenu stekli smo veliko iskustvo. Otišli smo dalje nego što smo očekivali, ali to nije dovoljno. Ovo bi trebalo poslužiti kao primjer budućim sudionicima. Nadam se da će ovo koristiti cijeloj Africi. Uvjeren sam da će za 15-ak godina neki od afričkih timova osvojiti Svjetsko prvenstvo", tvrdi on.

"Nešto što me dirnulo je kad vidim slike djece jer nogomet tjera ljude da sanjaju. Dopustili smo djeci da sanjaju, održali smo te snove živima. Djeca u Maroku i diljem svijeta sanjaju o pobjedi na Svjetskom prvenstvu i to mi znači više od pobjede u bilo kojoj utakmici na Svjetskom prvenstvu".

Maroko je odigrao fantastično Svjetsko prvenstvo. Pobijedio je Belgiju, Kanadu, Španiju i Portugal. U grupnoj fazi bilo je 0:0 protiv Hrvatske. U polufinalu je Francuska bila prejaka 2:0, u utješnom finalu Hrvatska (2-1).

Maroko je prva afrička država koja je stigla do polufinala na Svjetskom prvenstvu i tako je ipak ispisala nogometnu historiju u Kataru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Jasno je da su razočarani zbog svega, izgorili su u želji da osvoje medalju za svoj narod, ali i ovako su svi ponosni na ono što su napravili.

Vjeruje se da će neke marokanske igrače već možda u januaru sljedovati veliki transferi, a ako ne, onda gotovo izvjesno na ljeto mijenjaju sredine. Mundijal u Kataru bio je idealna prilika da se stave u izlog i pokažu svoju pravu vrijednost, posebno neki koji ne igraju u najvećim klubovima u Evropi ili najjačim ligama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi