Marokance smo dizali u nebesa, ali na kraju su sve uprskali

Nepoštivanje protivnika

Marokance smo dizali u nebesa, ali na kraju su sve uprskali

Edmir Škorić

Marokanski nogometaši bili su danima u centru medijske pažnje, a širom svijeta osvojili su simpatije zbog hrabrog pristupa i kvalitetnog nogometa. Uz to, mnogima se dopadala njihova strast i način na koji su sve proživljavali.

Otkako je počeo turnir sredinom novembra, pa do danas, Marokanci su imali veliku podršku i ne samo u Maroku i od strane svog naroda, već i od mnogih neutralnih navijača koji su uživali u odbranama njihovog golmana Yassinea Bounoua, igrama Achrafa Hakimija, Soyfana Amrabata, Hakima Ziyecha, Youssefa En-Nesyrija...

Maroko je u teškoj grupi zauzeo prvo mjesto ispred Hrvatske. Pobijedili su Kanadu i Belgiju, dok su s Hrvatskom odigrali 0:0. Potom su u nokaut fazi napravili dvije senzacije. Najprije su izbacili Špance na penale, a onda Portugalce rezultatom 1:0.

Uslijedio je polufinalni, historijski meč s Francuskom, no izgubili su s 2:0 iako su zaista odigrali kvalitetan meč i stvorili dosta dobrih prilika. Nastojali su za utjehu dobiti treće mjesto i brončano odličje, ali su poraženi od Hrvatske s 2:1 u današnjem susretu.

Nakon utakmice su okupirali glavnog sudiju Abdulrahmana Al Jassima, domaćeg predstavnika kojem je FIFA bespotrebno dala priliku da vodi ovako važan meč. Istina da je Al Jassima imao propusta i pogrešaka, ali bilo je na štetu i jednih i drugih.

Iznervirani Marokanci, prije svih Achraf Hakimi, svašta su imali da kažu Katarcu, a onda je PSG-ov bek u tunelu sreo Giannija Infantina, pa i prvom čovjeku FIFA-e izgovorio neke stvari. Upitao ga je da li je svjestan da je Maroka pokrao i u polufinalu i sada u 'malom finalu'. Shvativši šta je uradio, Hakimi se izvinio Infantinu.

Oglasi

No, ono što mnogi možda nisu odmah primijetili, tokom svečane ceremonije i dodjela medalja hrvatskim nogometašima, Marokanci nisu bili na terenu. Oni nisu htjeli sačekati da se Hrvatima dodijele nagrade, pa su prije toga odjurili u svlačionice.

Njihova ljutnja se može razumjeti, ali ipak od tako čestitikih Marokanaca bilo je za očekivati da do kraja ostanu dosljedni i ponosni. Koliko god bilo teško, morali su biti na terenu kako bi iskazali poštovanje Luki Modriću i saigračima.

Ali dobro, ne sumnjamo da će se glave ubrzo ohladiti i da će marokanski nogometaši na ovaj ili onaj način čestitati protivniku na ostvrenom uspjehu i ukupno trećoj medalji i drugoj brončanoj na Mundijalima.

Prvu medalju Vatreni su pod vodstvom legendarnog trenera Miroslava Ćire Blaževića osvojili u Francuskoj 1998. godine, kada su bili treći, a onda su pod Dalićem dva puta osvajali medalje, najprije u Rusiji srebro 2018. i danas broncu za koju je Dalić rekao da je "poput zlata".

A marokanski selektor Walid Regragui je "oprao" svoje igrače koji su zaboravili da iskažu poštovanje protivniku, pa je čestitao Hrvatskoj na pobjedi rekavši da su na kraju zaslužili da budu treći na svijetu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Sigurno ćemo dosta naučiti od ovog Svjetskog prvenstva. I dalje smo sretni i ponosni jer smo četvrti na tako velikom takmičenju. Čestitam i Hrvatskoj jer su zaslužili da na kraju budu treći", rekao je Regragui i dodao.

"Ne treba dozvoliti da sudije budu u centru pažnje. Mi ćemo sigurno naučiti dosta od ovog takmičenja i vratit ćemo se još jači. Hrvatskoj još jednom čestitam na pobjedi i zasluženoj medalji koju su osvojili".

Top Komentari

user1659354598
Ko picke igrali i onda kad se zavrsi fol ganjaju sudiju,placu fuj cigani Marokanski
5 15
Baco
Derala vas hRvatska,zaboravljate logore i svo zlo koju su nanijeli njihovi bojovnici,samo BiH i niko vise .
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti