Xavi zvijezdu izveo iz igre, pa kasnije poručio: "U mom društvu niko nije nedodirljiv"
Xavijeva Barcelona se sinoć mučila, ali uz malo sreće došla do bitne pobjede (Foto: EPA)

Katalonci se izvukli na teškom gostovanju

Xavi zvijezdu izveo iz igre, pa kasnije poručio: "U mom društvu niko nije nedodirljiv"

Edmir Škorić

U četvrtak navečer Barcelona je imala teško gostovanje kod Las Palmasa, a na kraju je došla do važne pobjede rezultatom 2:1.

Već u 12. minuti je Las Palmas poveo, a gol je postigao bivši igrač Barcelone Munir El Haddadi. Španski prvak je uzvratio preko Ferana Torresa koji je u 55. minuti pogodio za 1:1.

I kada se činilo da će utakmica završiti bez pobjednika, u sudijskoj nadoknadi srušen je Ilkay Gundogan, a upravo iskusni bivši igrač Manchester Cityja preuzima odgovornost i pogađa za trijumf Katalonaca.

Robert Lewandowski nije igrao u završnici kada je Barcelona jurila pobjedu. Zamijenio ga je Joao Felix u 72. minuti. Poljak je imao slab nastup, samo dva udarca, od čega je jedan bio van okvira gola, a drugi izblokiran.

U posljednjih 13 kola španske lige Lewandowski je postigao samo tri gola. Sa osam golova na 17 mečeva tek ej osmi na listi najboljih strijelaca, dok je Realov Jude Bellingham vodeći sa 13 golova.

Oglasi

"Zamijenio sam Lewandowskog jer su nam trebali napadači koji mogu napadati iza odbrane, kao što su Vitor Roque i Ferran Torres. Bio je to meč za igrače kao što su Joao Felix, Raphinha i Lamine Jamal, a manje za Roberta, jer on ne napada slobodne prostore kao prethodno spomenuti", rekao je Xavi nakon meča.

"Ideja je bila igrati između linija, igrati loptu leđima prema golu i napadati slobodne prostore. Upravo na tome smo radili tokom sedmica na treninzima. Nismo donosili dobre odluke u prvom poluvremenu jer nam je bio loš tajming i prečesto smo bili uhvaćeni u ofsajdu. Ponekad smo bili u prevelikoj žurbi u igri. Nakon poluvremena je bilo bolje i pobjeda je zaslužena. Nismo očekivali takvu dominaciju s naše strane. Izgledali smo dobro u visokom presingu i kako smo vratili loptu. To se mora cijeniti", pojasnio je Xavi.

"Zašto iznenađenje?"

"Lewandowski je zamijenjen, što je prilično rijedak prizor. Je li to znak da više niko nije nedodirljiv?", upitao je jedan novinar na konferenciji za novinare.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Zašto iznenađenje? Tako je od prvog dana kad sam došao ovdje. Ništa se nije promijenilo. Kod mene nema nedodirljivih", poručio je trener Katalonaca.

Aktuelni prvak Španije treći je na tabeli sa 41 bodom nakon 19 kola, dok je vodeći Real sa 48 bodova, koliko ima i drugoplasirana Girona. Iza Barce je na četvrtom mjestu Athletic sa 38 bodova, a toliko ima i petoplasirani Atletico Madrid.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi