Xaviju se sprema otkaz, ime njegovog nasljednika je blago rečeno šokiralo navijače
Xavi pod pritiskom nakon poraza od Real Madrida, mogao bi uskoro postati bivši (Foto: EPA)

Kad nema rezultata, nema ni ljubavi

Xaviju se sprema otkaz, ime njegovog nasljednika je blago rečeno šokiralo navijače

Edmir Škorić

Fudbalski klub Barcelona nema za sada dobru sezonu, a posljednji rezultat i poraz od Real Madrida s 4:1 doveli su Xavija na korak od otkaza, iako se činilo da ima potpunu podršku i da će dugoročno biti na klupi tima za koji je svojevremeno igrao.

Barcelona je u Saudijskoj Arabiji dobila Osasunu u polufinalu Superkupa Španije sa 2:0, no u finalu je bila nemoćna protiv Real Madrida. Bolan poraz Barce, koja i u prvenstvu ima sedam bodova manje od Real Madrida i za sada sezona ne obećava.

Iako je prošle sezone klubu donio naslov, Xavi bi ubrzo mogao postati bivši. Prema pisanju španskih medija, mada su to za sada ipak samo glasine, Joan Laporta je već odredio i zamjenu za Xavija, a radi se o 44-godišnjaku i još jednom bivšem igraču Barcelone.

Laportin plan je imenovati Meksikanca Rafaela Marqueza za privremenog trenera do kraja tekuće sezone, a ako se pokaže dobro, ponuditi mu višegodišnji ugovor. No, to se neće baš tako brzo dogoditi.

Očekuje se da Laporta pruži još jednu šansu Xaviju, da sačeka koju sedmicu, a onda po potrebi odradi rotaciju na klupi jednog od najuspješnijih timova na svijetu. Marquez je inače dres Barce nosio od 2003. do 2010. godine.

Oglasi

Marquez nema neko veliko trenersko iskustvo, iako je 2022. godine imenovan za trenera drugog tima Barcelone, a prethodno vodio juniore RSD Alcale. Čini se da je Laporta sperman kockati se sa njim i dati mu šansu, mada se ova ideja nimalo ne sviđa navijačima.

Oni vjeruju da je ostanak Xavija bolje rješenje za budućnost kluba ili ipak angažovanje nekog provjerenog trenerskog imena, a ima ih svakako na desetine širom Evrope koji bi na prvi poziv doletjeli u Barcelonu.

Isto tako, vjeruje se da bi Xavi bez problema pronašao novi posao ako mu Barcelona uruči otkaz. On se nakon poraza od Reala izvinio navijačima Barce.

"Razočaran i tužan, ali to je fudbal i moramo se pomiriti sa porazom. Šteta, imali smo puno nade pred utakmicu. Loše smo krenuli, zatim se mogli vratiti u meč, ali penal je prelomio utakmicu.

Nismo se osjećali dobro na terenu, bilo je to vidljivo. Real nam je pravio probleme u tranziji i kontranapadima, ali to je tako. Doživio sam mnogo neuspjeha u Barceloni, ali mogu uvijek reći - Barca će se vratiti", rekao je Xavi.

"Igrali smo najgore što možemo, a na kraju se dogodio i najgori mogući scenarij za nas. Odgovaran sam ja i prihvatam sve kritike. Nastavljamo naporno raditi, izvinjavam se navijačima", dodao je on.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Njegov kolega sa druge strane Carlo Ancelotti jasno je kazao da je utakmica bila neizvjesna, te da rezultat nije pravo mjerilo.

"Sve do 4-1 bilo je otvoreno. Sretan sam, trenutno smo na sedmom nebu, ali lako se pada, trebamo biti oprezni", rekao je iskusni stručnjak.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi