Xavi je morao donijeti najtežu odluku: "Rekao sam mu da se makne, bilo mi je teško spavati"

Intervju za katalonsku emisiju

Xavi je morao donijeti najtežu odluku: "Rekao sam mu da se makne, bilo mi je teško spavati"

E. Škorić

Xavi Hernandez dao je intervju španskom novinaru u kojem se dotakao mnogih tema, između ostalog i odluke da "makne" Gerarda Piquea.

Xavi je u debitanskoj sezoni kao trener Barcelone osvojo La Ligu i nastavio je tamo gdje je svojevremeno stao kao igrač katalonskog kluba.

Na pitanje hoće li njegova saradnja sa Barcelonom biti produžena, Xavi je odgovorio sa 'da'.

"Razumjet ćemo se prije nego kasnije. Svjestan sam da će se oni potruditi koliko mogu i neće biti problema. Nadam se da ću moći nastaviti još mnogo godina, završit ćemo sve oko novog ugovora", rekao je Xavi.

Xavi ističe lik Joana Laporte: "On je vođa ovog projekta"

"Predsjednik (Joan Laporta) je vođa ovog projekta, klub je zatečen u sportskom i gospodarskom smislu. U drugoj smo godini nakon Messija i puno smo toga pretrpjeli, ali Laporta je vrlo hrabra osoba, on je daje samopouzdanje, sigurnost, ima puno karizme i osjećamo se kao porodica".

Dosta mu sada tepaju da je nasljednik Pepa Guardiole, ali to mu, kaže, samo otežava. "Figura Pepa Guardiole me opterećuje kao trenera. Mislim da to nije pošteno. To mi se već dogodilo kad sam bio nogometaš. Svako mora okrenuti stranicu".

Oglasi

Xavijev govor nakon poraza od Reala koji je promijenio stvari u La Ligi za Barcelonu: "Rekli smo stvari u lice"

"Nakon poraza na Bernabeuu sastao sam se s ekipom, zamolio sam ostatak štaba da me ostave nasamo s igračima, jer je ta utakmica bila jedina u kojoj sam vidio da nedostaje malo duše. Tu je bio nedostatak strasti i onih vrijednosti koje sam tražio od prvog dana, stava, poštovanja i truda. Primijetio sam da nešto nije u redu s timom i sastajao sam se s njima dugo vremena. Rekli smo si stvari u lice i tamo bio prije i poslije tog razgovora, učinio nas je bližima nego ikad".

O slučaju Negreira kaže: "Puno smo patili zbog eksplozije problema i to nas je povrijedilo kao instituciju. Ali znamo da nikad nismo kupili sudiju, osjećaj neprijateljstva je bio velik na svim poljima, ali umjesto destabilizacije grupe, to nas je ujedinilo".

Da li će se Lionel Messi vratiti u Barcelonu ovog ljeta? "Ovisi o Leu Messiju, ako želi doći u Barcu, učinit ćemo sve da dođe. Mislim da su uvjeti dobri, na nogometnoj razini mislim da bi nam to moglo puno pomoći, tu nema sumnje. Zatim tu su druge situacije, osobne i ekonomske".

"Imam prijateljski odnos s Leom, čestitamo jedan drugome kad je vrijeme i on uvijek gleda Barcu, a ja gledam Argentinu i PSG. Mnogi skandiraju njegovo ime i žele ga ovdje, ali uglavnom je sve na njemu".

Oglasi

Bio je iskren o odlascima Gerarda Piquea i Jordija Albe: "Čak mi je bilo teško spavati"

"Kada morate donositi odluke suprotne onome što bi igrač želio, počinje biti teško. Morao sam reći Piqueu da se povuče, da će igrati manje. Čak mi je bilo teško spavati, jer smo uživali puno zajedno. S Jordijem Albom imate osjećaj da ne uspijevate kao prijatelj, ali morate dati prednost timu".

Xavijeva procjena njegove prve cijele sezone kao trenera Barcelone

"Sjajna sezona, pogotovo kad se uzme u obzir odakle smo došli. Stigli smo u novembru 2021. kao deveti i s grupom u poludepresivnom stanju. Ljudima je trebala takva sezona. Finale Superkupa bila je najbolja utakmica sezone. Otišao sam s osjećajem da smo mogli pobijediti i s većom razlikom. Ima puno zasluga jer smo pobijedili vrlo kompletnu momčad Real Madrida".

Potražite više informacija na temu La Liga:

I na kraju je nekadašnji španski reprezentativac pojasnio da je jako teško biti dio Barcelone.

"Barcelona je najteži klub na svijetu, šta god učiniš nikad nije dovoljno, uvijek nešto ne uspije. Nepravedno je da nas uspoređuju s Barcom iz 2010. ili 2012. godine", zaključio je Xavi.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi