Kuhar, muzičar, maneken i srcolomac - najveća prepreka Srbiji na putu do osmine finala
Sommer je jedan od junaka švicarske reprezentacije, a posebno je zanimljiv zbog svog načina života

Švicarska ima njega i Rogera Federera

Kuhar, muzičar, maneken i srcolomac - najveća prepreka Srbiji na putu do osmine finala

E. Škorić

U ponedjeljak će Brazil igrati sa Švicarskom, Srbija sa Kamerunom, ali izvjesno je da će se putnik u osminu finala odlučivati u 3. kolu.

Srbija je porazom od Brazila počela turnir (0:2), dok je Švicarska golom Kamerunca Embola pobijedila Kamerun (1:0). U drugom kolu Srbija mora da pobijedi Kamerunce, a onda da u trećem kolu u direktnom okršaju sa Švicarskom pokuša da izbori nokaut fazu.

Jedna od najvećih prepreka Srbiji na putu ka osmini finala biće iskusni Yann Sommer, 33-godišnjak koji brani za Švicarsku već 10 godina, a skoro isto toliko je na golu njemačkog bundesligaša Borussije Moenchengladbach, u koji je došao iz rodnog Basela.

Sommer je izuzetno zanimljiva osoba kojeg u Švicarskoj uspoređuju s Rogerom Federerom, teniskim virtuozom koji je također rođen u Baselu. Njih dvojica su jako dobri prijatelji.

“Uvijek sam gledao kako igra, kako uspijeva ostati miran pod velikim pritiskom. I unatoč svom svjetskom uspjehu, on ostaje skromna osoba", rekao je Sommer o Rogeru.

Yann Sommer: Čovjek za sve - golman, muzičar, maneken, kuhar i brižan otac

I poput svog sunarodnjaka, Sommer igra dobrog porodičnog čovjeka. Golman je u braku s Alinom, mladom njemačkom advokaticom koja se ne voli eksponirati na društvenim mrežama, a imaju dvije kćeri: dvogodišnju Millu i Naylu koja je rođena na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.

Oglasi

Sa svojim kćerima Sommer voli uživati u prirodi i sunčanim danima (na mrežama uvijek objavljuje fotografije s hashtagom u aluziji na svoje ime #Verano). Među glavnim hobijima su muzika i kuhanje.

Sommer svira gitaru, klavir i pjeva. Pohađao je Muzičku školu u Düsseldorfu, a Keith Richards, gitarist Rolling Stonesa, jedan mu je od idola.

Kuhanje je još jedna golmanova strast. Nekoliko godina vodio je kuharski blog pod nazivom "Sommerkocht". Između tekstova i fotografija o omiljenim receptima, Sommer je pokazao i manuelne vještine u pripremi svojih jela, od kojih su mnoga vegetarijanska, inspirirana mirisima južne Francuske, gdje je s roditeljima provodio praznike.

"Rođen sam u gurmanskoj porodici. Voljeli smo kupovati na tržnicama Provanse, osjećati mirise, vidjeti boje, maslinovo ulje, svježu šunku, tartufe. Ali ja sam obični zaljubljenik u kuhanje", kazao je.

Oglasi

Iako više voli da fotografiše umjesto što ga fotografišu, već je pozirao kao model za nekoliko reklamnih kampanja.

"Moj posao je igrati nogomet i to mi pričinjava zadovoljstvo svaki dan. Doprinijeti timu i biti dio nečeg većeg je ono što me motivira. A kao perfekcionist, želim svakim danom biti sve bolji, još malo više pomicati granice vlastitih fizičkih i psihičkih mogućnosti", poručio je.

Na zadnjem Euru, 2021. godine, Švicarska je zahvaljujući njemu prošla u četvrtfinale (i zamalo prošla dalje). U osmini finala, nakon 3:3, u kojoj je u regularnom vremenu napravio pet sjajnih odbrana, Sommer je zablistao u izvođenju jedanaesteraca obranivši Mbappéov odlučujući udarac.

U četvrtfinalu je držao Švicarce s osam odbrana u produžecima, izveo jedanaesterac, ali Švicarcima to nije bilo dovoljno da savladaju Španiju i prođu u polufinale.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iako je konkurencija velika, a on bez osvojenog trofea u Njemačkoj, Sommera mnogi smatraju jednim od najboljih golmana u Bundesligi uz Manuela Neuera. U Katar je došao na vrhuncu karijere, a ovo mu je ujedno treće svjetsko prvenstvo nakon Brazila 2014. i Rusije 2018. godine.

Top Komentari

C.Banks
i Simona Amana
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi