Fudbaler uhapšen zbog podrške Palestini, osuđen na osam mjeseci, pa uredno pozvan u reprezentaciju
Youcef Atal protagonista je velikih kontroverzi.

Suspendovao ga je i klub

Fudbaler uhapšen zbog podrške Palestini, osuđen na osam mjeseci, pa uredno pozvan u reprezentaciju

E. Ganibegović

Alžirski fudbaler Youcef Atal u središtu je velike kontroverze. Hronološki, ovaj fudbaler je pružio podršku Palestini, uhapšen je, suspendovan od strane lige i kluba u kojoj igra, a sada je uredno dobio poziv u reprezentaciju sovje zemlje. 

Youcef Atal, fudbaler francuske Nice i reprezentativac Alžira, proživljava pravu životnu dramu. Razlog svega je videozapis koji je podijelio na društvenim mrežama.

Naime, nekoliko dana nakon početka velikog sukoba između Izraela i Hamasa, Atal je objavio sporan videozapis. Ocijenjen je kao antisemitski, zbog čega se suočio s brojnim kaznama.

Odmah je suspendovan od strane kluba na neodređeno vrijeme. Zatim je dobio i suspenziju od Ligue 1 u trajanju od sedam utakmica. Ta suspencija je istekla, ali klub ga još uvijek nije vratio u konkurenciju. 

Youcef Atal osuđen uslovno

Danas, 3. januara 2024. godine, Youcef Atal je dobio presudu i ov francuskog sudstva. Naime, on je osuđen na osam mjeseci uslovno. Osim toga, morat će platiti 45.000 eura kazne.

Atal se na sudu izvinio rekavši da nije vidio cijeli snimak od 35 sekundi i da ga je podijelio kako bi prenio poruku mira, ali mu sudije nisu povjerovale.

Oglasi

"Podijeliti video znači složiti se s njegovom porukom i dati mu vidljivost. Nema govora o miru u ovih 35 sekundi", rekla je tužiteljica Meggi Choutia.

Pozvan u reprezentaciju Alžira

Od strane selektora Djamela Belmadija, Youcef Atal je uredno dobio poziv u reprezentaciju Alžira. Radi se o predstojećem Afričkom kupu nacija.

Posljednji put je za Nicu igrao još prvog oktobra na gostovanju kod Metza. Dok je suspendovan u klubu i ligi, za Alžir je urednu upisao četiri nastupa i dodao dvije asistencije.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Prije suspenzije, Atal je ove sezone u Ligue 1 nastupio na šest utakmica i postigao jedan gol. 

Za dva dana Alžir igra prijateljski meč protiv Toga, a devetog januara protivnik će u još jednom pripremnom susretu biti selekcija Burundija.

Nakon toga slijedi nastup na AKN. Protivnici Alžira u grupnoj fazi biti će Angola, Burkina Faso i Mauritanija u periodu od 15. do 23. januara.

Top Komentari

Hanibal
Da je pravde bili bi osudivani na zatvor oni koji podrzavaju izraelski fasizam: ubijanje civila (posebno zena i djece), razaranje gradova, unistavanje kica i kompletne infrastrukture jednoga naroda. Zivjela slobodna Palestina. Smrt fasizmu!
5 1
CeZenicaLik
Bravo za momka i za alzirski savez
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi