"Imam papire u rukama, ovo je najveća prevara u historiji fudbala"
Youssoufa Moukoko je navodno u Njemačku stigao s drugim papirima i ima 22 godine, a ne 18. Istraga traje (Foto: EPA)

Slučaj Moukoko izazvao veliku prašinu

"Imam papire u rukama, ovo je najveća prevara u historiji fudbala"

Midhat Šljivak

Napadač Borussije iz Dortmunda Youssoufa Moukoko mogao bi biti stariji nego što jeste jer se u Njemačkoj pojavio rodni list koji navodno dokazuje da je ovaj fudbaler zapravo 2000. godište i da ima 22 godine.

Youssoufa Moukoko je zaludio Evropu i Njemačku čudesnim igrama u dresu omladinskih selekcija Borussije. Svi su se divili ovom čudu od djeteta, no jučer se pojavila informacija da je ovaj momak zapravo stariji nego što jeste.

Moukoko je rođen u kamerunskom gradu Yaoundeu i u Njemačku je stigao 2014. godine, kada je usvojen. Usvojitelj je sada navodno poslao navodni originalni rodni list koji dokazuje da ovaj fudbaler zapravo ima 22, a ne 18 godina.

On je zatim spriječio zakonsko objavljivanje ovih podataka. Navodno, rodni list glasi na ime Yousuffa Mohamadou i to je navodno pravo ime ovog momka.

Danas se u priču uključio poznati agent i novinar Paulo Texeira. On tvrdi da je ovo najekstremniji slučaj kojeg je ikad vidio.

"Slučaj Moukoko nije samo ozbiljan već ekstremno ozbiljan slučaj"; počeo je priču Paulo Texeira i nastavlja o ovom slučaju.

Oglasi

"Ja, koji sam vidio veliki broj sličnih situacija s lažiranjem godina, javno tvrdim da je ovo najveća prevara u historiji fudbala. Imam dokument u rukama i mogu to slobodno reći. Dečko ima dva datuma rođena, dva oca, dvije majke. Neko će zaglaviti u zatvoru".

Slučaj Moukoko se istražuje. Fudbalski savez Njemačke ranije je odbacivao sve navode da lažirana bilo kakva dokumentacija i tvrde da je ovaj fudbaler zaista rođen 2004. godine.

Nije ovo prvi slučaj lažirana godina afričkih fudbalera. Godinama unazad otkrivene su brojne nepravilnosti kod fudbalera koji dolaze iz Afrike, no definitivno bi ovaj skandal bio jedan od najvećih.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Youssoufa Moukoko postao najmlađi profesionalni fudbaler u Njemačkoj sa 16 godina. Dobio je šansu da zaigra u prvom timu Borussije za koju je postigao 11 golova uz osam asistencija u 59 utakmica.

Debitovao je i za seniorsku reprezentaciju Njemačke i vidjet ćemo šta će se s njim dešavati u budućnosti.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

FahroKonjHodzic
moukoko se ukoko
1 8
nakopitam
Ovaj je 2000-te bio punoljetan
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi