Za evropski iskorak potrebno je odriješiti kesu

Zrinjskom ne ide u Evropi

Za evropski iskorak potrebno je odriješiti kesu · Komentar

Ni šesta nije bila sreća. Momčad HŠK Zrinjski ni u šestom pokušaju u Ligi prvaka nije uspjela proći prvu prepreku. Šteta, Spartak Trnava poslije Dudelangea bila je najbolja prigoda za takvo što. Momčad koja gotovo ni u jednom nogometnom segmentu nije bolja od Zrinjskog, no za razliku od našeg prvaka, momčad koja je odbolovala dječije bolesti i koja je svoje prigode iskoristila.

U 180 minuta dvoboja protiv Zrinjskog momci iz Trnave uputili su dva šuta u okvir gola i oba su se obrela u mreži iza Brkića. Najavljivani europski iskorak Zrinjskog još će neko vrijeme ostati u čekaonici. Maribor izgleda nije bio dovoljna lekcija Plemićima, dovoljna u onoj mjeri za proći Trnavljane koji bi u Premijer ligi bili tek jedan od konkurenata za naslov.

Momčad Zrinjskog izgleda zadovoljava dominacija u domaćem prvenstvu, ali navijače i simpatizere mostarskog kluba ovo ispadanje je zapeklo i zaboljelo više nego ona iz prošlosti. Zašto? Uporno se po medijima provlačilo da je Zrinjski, iako je izvukao najtežeg protivnika u ždrijebu, spreman za prolazak ove prepreke. Zašto nije, tu se već može postaviti dosta pitanja.

Za naše prigode, Zrinjski je u posljednjih par godina zaradio solidne novce što od UEFA-inih nagrada, što od transfera. Sasvim smo sigurni da se od tih novaca mogao dovesti igrač, ili par njih koji bi bili u stanju napraviti tu potrebnu razliku i s kojima bi Zrinjski bio konkurentan momčadima poput Spartaka, Maribora koji je igrao čak i grupnu fazu LP. Davalo se mnogo novca za igrače koji trenutno nisu u kadru prve momčadi, mogao se valjda dovesti i Dino Beširević koji je na kraju odjenuo dres splitskog Hajduka. Ili netko tko bi osvježio redove bh prvaka.

Momci koji trenutno igraju u Zrinjskom, posebno oni koji su udarne igle redom su odlični nogometaši i momci, no pitanje je koliko su oni u ovom trenu motivirani da u Zrinjskom odigraju još par deja vu sezona. Bivši trener Baka Slišković je upravo pričao o tome, o dovođenju igrača gladnih i motiviranih da se dokažu u Zrinjskom. Mnogi od njih su na kraju prošle sezone spominjani u kontekstu odlazaka, no svi su ostali u dresu s lentom.

I tu dolazimo do dijela odgovornosti koji snosi Ante Miše, iako bi bilo nezahvalno proglasiti ga glavnim krivcem za novi europski posrtaj Plemića. Miše je od Bake naslijedio gotov projekat, uigranu momčad s glavom i repom, koja se u minulom izdanju PL poput Fenixa digla, stigla i prestigla Željezničar čiji su nogometaši već stavili ruke na trofej namijenjen pobjedniku našeg prvenstva. Falio je prekjučer onaj Zrinjski koji je za nepunih 5 minuta dostigao 0:3 protiv Želje, falila je ona drskost i smionost u igri koja je krasila Mostarce onda kada je to najviše trebalo. Kao da je u genu nekakva blokada kada se igra protiv neke prosječne europske momčadi. Svi oni neuspješni prodori, centaršutevi i šutevi barem pola bi ih prošlo protiv premijerligaških momčadi.

A mi ćemo biti smioni i reći da su Trnavljani ekipa koja nije mnogo iznad tog nivoa i ekipa koja nije kvalitetnija od glavnih pretendenata na naslov prvaka BiH. SportSport.ba je bio nazočan i u Trnavi kada je glavna opcija u igri našeg prvaka bila dodati najbližem igraču do sebe. Bez previše motiva za ugroziti Chudyja koji je sve osim vratar vrhunske kvalitete. Možda da je netko preksinoć imao volju i želju kao što su imali Ognjen Todorović i Marin Galić,  možda bi čak i danas Mostar bio mamuran od slavlja prvog prolaska dalje u LP.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Mnogo je tih "možda", "da je ovo", "da je ono" ostalo nakon ovog dvomeča sa Spartakom. Na sve ovo sada bi bilo moguće nakalemiti pitanja i oko omladinske škole Zrinjskog koja gotovo da i ne izbacuje nogometaše dostojne prvog tima, ali time ćemo se pozabaviti naknadno. Sinoć i jutros u razgovorima s ljudima kojima Zrinjski znači mnogo i koji su uz klub od 92.godine osjetila se velika doza gorčine. Svi su oni željni tog dugo najavljivanog europskog iskoraka Zrinjskog u kojem nema previše vremena za plakanje.

U subotu je otvaranje prvenstva na Tušnju, možda i utakmica koja bi mogla odrediti putanju ove sezone za Mostarce koji u Tuzlu idu kao veliki favoriti. A onda dolazi Valetta u sklopu UEFA europske lige, Valetta koja je Miši i njegovim momcima sigurni smo postavljena kao ultimativni imperativ za prolazak. Nadamo se samo da je Spartak, kao što to Maribor nažalost nije bio, naučio Plemiće nekim stvarima. U Mostaru više neće biti aplauza i tapšanja po ramenima nakon poraza od ekipa koje su Zrinjskom po mjeri i koje Zrinjski može i mora eliminirati i pobijediti.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rigel
Kupovanje titula i evropski iskorak ne idu zajedno. Možete se vi napinjati ko žabe, ali zrinjski će uvijek biti mali režimski klub za koji navija par hiljada prijeratnih navijača Veleža.
23 28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi