Junuzović je ipak "pravi" Austrijanac

Za njega BiH i bosanski jezik nikada nisu opcija?

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Austrije remizirale su u prijateljskom meču koji je u utorak veče odigran na Prateru, a rezultat je na kraju susreta glasio 1:1.

Domaćina selekcija je bila ta koja je povela golom Marka Janke u 34. minuti, da bi izabranici Mehmede Baždarevića izjednačili već početkom drugog poluvremena. Strijelac jedinog gola za Zmajeve bio je Izet Hajrović u 48. minuti.

Nakon utakmice koja je bila puna naboja uprkos činjenici da se radilo o prijateljskom susretu ekipa našeg portala je u mix zoni stadiona Ernst Happel uzimala izjave od reprezentativaca Bosne i Hercegovine, ali pored njih željeli smo čuti išta o susretu misli Zlatko Junuzović. Jednog od dva portparola OFB-a (FS Austrije op.a) uredno smo zamolili za izjavu veznog fudbaler Werdera iz Bremena, naravno na bosanskom jeziku, a nakon dvije minute dobili smo odgovor da igrač koji je prije 27 godina rođen u Loznici (Srbija), ali je u Austriju izbjegao zbog rata, ne želi dati izjavu.

"Jako mi je žao, objasnila sam mu, ali je on rekao da ne želi da govori", bile su riječi ljubazne gospođe koja je u utorak navečer bila jedan od dva portparola fudbalske reprezentacije Austrije koji su komunicirali s predstavnicima medija. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Za jednog od trenutno najboljih fudbalera Austrije, koj prije 15-ak godina nije ni posjedovao državljanstvo selekcije za koju nastupa, reprezentacija Bosne i Hercegovine očito nikada i nije ni bila i opcija. Zašto bi i bila kada jasno izbjegava i komunicirati na maternjem jeziku, valjda bi se osjećao manje Austrijancem da je progovorio na bosanskom? S druge strane vrijedi reći da su naši igrači koji govore njemački, ali i engleski uredno pristali dati izjave austrijskim kolegama na stranim jezicima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.