Zabranili mu ulazak u zemlju, pa propušta evropski meč, a UEFA kaže da je nemoćna

Prvi takav slučaj

Zabranili mu ulazak u zemlju, pa propušta evropski meč, a UEFA kaže da je nemoćna

Edmir Škorić
Teme:

Ruski nogometaš Magomed-Shapi Suleymanov neće imati priliku da igra u četvrtak meč Konferencijske lige za svoj Hapoel iz Be'er Sheve.

Bivši mladi ruski reprezentativac zakonski ne može ući u Poljsku, pa će izraelski klub bez njega morati da odmjeri snage s Lechom u četvrtak u meču grupne faze Konferencijske lige.

"Neprihvatljivo je da dok se ljudi u Ukrajini muče i ubijaju, građani agresorske države mogu slobodno putovati unutar EU. Putovanje u EU je privilegija, a ne ljudsko pravo", napisali su premijeri Litvnije, Latvije, Estonije i Poljske i praktički zatvorili ulazak u zemlju za državljane Rusije.

Propisi, koji su na snazi od 19. septembra, zabranjuju Rusima da putuju u turističke, kulturne, poslovne i sportske svrhe u spomenute zemlje.

Upravo se sada dogodio prvi slučaj zabrane ulaska na nogometnu utakmicu. U četvrtak Lech Poznań igra kod kuće s Hapoel Beer Shevom.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CiFE4_Ro3fm/?hl=en[/instagram]

Oglasi

Iako je Rus krilni nogometaš koji je važan za Hapoel, ne može putovati u Poljsku. Ove sezone igrač je odigrao devet utakmica, postigao dva važna gola i asistirao.

Izraelska strana pokušala je intervenisati kod poljskih vlasti u slučaju Suleymanova, ali ništa nije postigla.

"Kontaktirali smo izraelske i poljske vladine agencije na najvišoj razini. Poljaci, međutim, nisu otvoreni za bilo kakve kompromise", izjavio je jedan od predstavnika izraelskog kluba kojeg prenosi lokalni portal Ynet.co.il. Dodao je da ni UEFA neće pomoći po ovom pitanju.

Slučaj su preuzeli ruski mediji. Sport-express.ru zatražio je komentar od nadležnih UEFA-e, a UEFA je sa sebe skinula tu odgovornost, te kazala da su pitanja vezana za kretanje igrača jednostavno stvar nacionalnih vlasti.

Za sada se Suleymanov slučaj u nogometu čini kao jedan jedini slučaj, ali neće tako ostati još dugo. Iako Litvanija, Latvija i Poljska nemaju mnogo klubova u međunarodnim takmičenjima, Piunik Yerevan će imati sličan problem u sljedećem kolu UEFA Lige konferencija.

Armenci igraju 13. oktobra s litvanskim Żalgiris Vilniusom. Pyunikov igrač je Mikhail Kovalenko neće dobiti vizu i neće putovati u Armeniju. Klub već pokušava zatražiti posebnu dozvolu za ulazak u državu, ali teško je prognozirati hoće li to pomoći.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Od sredine septembra, EU je suspendovala sporazum s Rusijom o viznim olakšicama za svoje građane. Teže je ući, viza je skuplja, malo se duže čeka, ali se ipak dobije. Niti jedna druga država dosad se nije odlučila za stroža ograničenja, poput baltičkih država koje graniče s Rusijom (isključujući Finsku).

Državna zabrana ulaska Rusima u Litvanijuu, Poljsku, Latviju i Estoniju vrijedi do septembra 2023., a obrazložena je pojačanim sigurnosnim mjerama i "suprotstavljanjem izravnim prijetnjama javnom redu".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi