"Zabrinula sam se za hranu u frižideru, a on me samo pogledao i rekao da je frižider stalno prazan"

Roberto Firmino nije imao djetinjstvo za pamćenje

"Zabrinula sam se za hranu u frižideru, a on me samo pogledao i rekao da je frižider stalno prazan"

E. Čaušević

Roberto Firmino baš kao i mnogi brazilski fudbaleri nije imao baš lijepo djetinjstvo jer je njegova porodica živjela u siromaštvu, a u jednom periodu čak nisu u svom domu imali ni struju.

Djetinjstvo Roberta Firmina nije bilo baš lijepo, ali to nije nikakva novost kada su u pitanju fudbaleri iz Južne Amerike. Mnoštvo njih je odraslo u nemogućim uslovima i to je ono što ih je tjeralo da uspiju u fudbalu i svojoj porodici donesu nešto lagodniji život.

Firmino je odrastao u brazilskom gradu Meceiju koji se nalazi na sjeveru ove države. Njegova nastavnica prisjetila se događaja iz 2001. godine kojeg nikad neće zaboraviti. Sjeća se da je bio ponedjeljak i da je Firmino tužan došao u školu, a kada ga je pitala šta mu je on joj je sve iskreno ispričao.

"Pitala sam ga kako je proveo vikend, a on mi je rekao da nije bilo baš lijepo jer nemaju struje u kući. Zabrinula sam se i pitala ga šta se desilo s hranom u frižideru i da li se pokvarila. On me samo pogledao i rekao da se nema šta pokvariti jer je frižider stalno prazan", rekla je Adriana Leite i nastavila.

"Bio je tako mlad i uvijek nekako povučen. Rastužilo me kada je pričao o stanju u kući. Bilo mi je jasno da žive dosta siromašno. On je bio dosta pozitivan i samo ste mogli čuti kako priča o fudbalu".

Adriana Leite još uvijek radi kao učiteljica, a nakon skoro 20 godina odlučila je da priča o Firminu. Prije to nije htjela raditi jer nije bila sigurna da li svijet zna u kakvom okruženju je on odrastao, te koliko je njegova porodica bila siromašna.

"Pokušala sam mu pomoći kako god sam mogla. Namjerno sam pričala s njim o fudbalu kako bi mu skrenula misli i htjela sam da nauči što više. I kada smo učili nove lekcije on bi počeo samo o fudbalu da priča. Kada je imao 13 godina priključio se lokalnom klubu CRB koji igra u nižim ligama. On je uvijek bio talentovan i sretna sam što je uspio da ostvari takvu karijeru i pomogne svojoj porodici", dodala je Leite.

Firmino je na početku igrao defanzivnog veznog, ali kako je odrastao tako su ga treneli sve više "gurali" ka napadu. U klubu su shvatili da imaju dragulja i odmah su mu dali ugovor. Porodica je bila u velikim finansijskim problemima, ali su nekako uspjeli da to prebrode zajedno i daju mu podršku koja mu je tada bila potrebna.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ovaj 28-godišnji Brazilac veliku šansu dobio je 2008. godine u ekipi CRB-a kada je prebačen u prvi tim. On je to itekako iskoristio jer ga je odmah kupio Figueirense. Tu je igrao dvije godine, a onda je 2011. godine prešao u Hoffenheim.

Firmino je za Hoffenheim igrao četiri godine, a na ljeto 2015. godine potpisao je za Liverpool čime je počela njegova bajka. S Redsima je postao prvak Evrope prošle godine i živi svoj san najbolje što može.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Maximilian
U Hoffenheim došao na prevaru tj. ubrzali mu video koji je pokazan ljudima iz Hoffenheima. Kada je ugovor potpisan pokazali video stručnjacima za video i ovi I'm odmah otkrili tajnu zašto nije brz kao prije.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije