Zašto Muamer Tanković neće obući dres Zmajeva: Oglasili se i Šveđani te otkrili istinu

Pravila su jasna

Zašto Muamer Tanković neće obući dres Zmajeva: Oglasili se i Šveđani te otkrili istinu

S. Mlaćo

Muamer Tanković ipak neće obući dres reprezentacije BiH.

Potvrđeno je to iz NS BiH jučer uz navode da je Savez učinio se da Tanković, inače član Hammarbyja, zaigra za našu zemlju.

"Međutim, tokom jučerašnjeg dana smo dobili službenu informaciju, da se Muamer Tanković obratio FIFA-i sa zahtjevom da on sada ponovo ima želju nastupati za reprezentaciju Švedske", istakli su iz krovne kuće našeg nogometa, te dodali.

"Naša je dužnost obavijestiti širu javnost o ovome slučaju, jer dugo vremena se stvara „kriva“ slika da NS/FS BiH ne želi pomoći našim igračima u nastojanjima da ishode potrebnu dokumentaciju, kojom bi uz sve ostale potrebne radnje stekli pravo nastupa za naš nacionalni tim.

Ovo je ilustrativna potvrda svih aktivnosti Saveza u nastojanju da svaki potencijalni fudbaler dobije šansu da nastupi za naš državni tim.

Trenutno je u fazi rješavanje još nekoliko slučajeva po zahtjevima naših fudbalera iz inostranstva, i veoma smo blizu konačne realizacije njihovog pravnog statusa po pitanju državljanstva. Nastavit ćemo raditi i dalje na ovom planu, ne želeći pojedinicima zatvarati vrata u njihovom nastojanju da nastupaju za neke druge nacionalne asocijacije", istakli su jučer iz našeg Saveza.

Brzo je stigao odgovor iz Švedske. Naime, sportski direkto reprezentacije Švedske Steffan Pettersson kazao je da savez te zemlje htio pomoći 24-godišnjaku u riješavanju slučaja.

"Kad smo pogledali sve, ispostavilo se da nije moguće da se to promijeni. Postoji nekoliko kriterija koji moraju biti ispunjeni. Naši pravnici su to gledali, čak su i njegovi pravnici to učinili. Na kraju se ispostavilo da se on ne može promijeniti, kazao je Pettersson za švedske medije, te dodao.

"Sretan je što je ovdje i raduje se novim akcijama". Da je mogao vjerovatno bi igrao za obje reprezentacije. Ipak, njegova porodica ima korijene iz BiH".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Tanković je nosio dres svih omladinski selekcija Švedske, a tri nastupa upisao je za seniorsku selekciju.

Prije Hammarbyja nastupao je za AZ Alkmaar, te Fulham i Norrkoping U-19.

Top Komentari

tuzlaak
jebo vam on mater.. koji ce nam kurac
1 14
Nistalicno
Puna Bosna vecih talenata od tankovica,jebo njega.
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti