Zašto su Katar i Japan na Copa Americi i da li su se kvalifikovali kroz Azijski kup?

Šta je sa Meksikom?

Zašto su Katar i Japan na Copa Americi i da li su se kvalifikovali kroz Azijski kup?

Ovogodišnje izdanje kontinentalnog prvenstva Južne Amerike je otvoreno u noći sa petka na subotu duelom domaćina turnira Brazila i reprezentacije Bolivije.

Brazil je lako riješio Boliviju (3:0), a sada se ljubitelji fudbala spremaju za nastavak uzbuđenja, što se uvijek može očekivati od južnoameričkog fudbala i Copa Americe.

Međutim, oni koji u prošlosti nisu s velikom pažnjom pratili Copa Americu biće iznenađeni kada saznaju da na turniru učestvuju reprezentacije Katara i Japana.

Zašto Katar i Japan igrau Copa Americu?

Južnoamerička fudbalska federacija (CONMEBOL) ima samo deset članica, pa se za svako izdanje Copa Americe šalju dodatni pozivi kako bi se dobio funkcionalan format takmičenja.

2016. (na stogodišnjicu prvog izdanja) je Copa Americu igralo 16 reprezentacija. Pozive su dobile tri sjevernoameričke i tri centralnoameričke reprezetacije, a takmičenje se čak i održalo u SAD-u.

Ipak, u maju 2018. godine CONMEBOL je odlučio da se format turnira treba vratiti na onaj koji se koristio od 1993. godine - sa 12 reprezentacija.

Tako su za ovogodišnje izdanje Copa Americe pozivne dobile reprezentacije Japana i Katara.

Ima li finale Azijskog kupa ikakve veze sa učestvovanjem Japana i Katara na Copa Americi?

Ne... Katar je u finalu Azijskog kupa 2019 sa 3:1 savladao Japan i postao kontinentalni prvak, a mnogi su pomislili da su se pomenute dvije reprezentacije za Copa Ameriku na neki način kvalifikovale učešćem u finalu prvenstva Azije. Međutim, to nije slučaj.

Čista je slučajnost da su na Copa Americu pozvane reprezentacije koje su igrale finale posljednjeg Azijskog kupa.

Inače, Katar se našao u Grupi B sa reprezentacijama Argentine, Kolumbije i Paragvaja, dok će Japan odmjeravati snage sa Urugvajem, Čileom i Ekvadorom u Grupi C.

Treba podsjetiti i da je Japan već jednom igrao na Copa Americi i to 1999. godine na turniru u Paragvaju. Tada je Japan završio zadnji u grupi u kojoj su se nalazile još selekcije Paragvaja, Perua i Bolivije.

A šta je sa Meksikom?

Prethodni put kada su pozivane dvije reprezentacije, na Copa Americi su učestvovali Maksiko i Jamajka.

Meksiko je, šta više, bio redovan gost Copa Americe, ali su se stvari sada itekako promijenile.

Reprezentacija Meksika na ovogodišnjoj Copa Americi ne učestvoje, na prvi pogled se čini, iz razumljivih razloga, ali je CONMEBOL već saopštio da "El Tri" neće igrati na prvenstvu Južne Amerike ni 2020. godine. Tačnije saopšteno je da su pozvane selekcije Australije i Katara.

Kako svakako nije bio u mogućosti ove godine igrati Copa Americu jer se u isto vrijeme igra Gold Cup (pod okriljem CONCACAFA kojem pripada i Meksiko) Meksiko će tako propustiti dva kontinentalna prvenstva Južne Amerike zaredom.

Čini se da su glasine o razdoru između CONCACAF-a i CONMEBOL-a tačne. Naime, Mesiko nije bio povremeni učesnik Copa Americe već stalni gost - od 1993.

Za razliku od ove godine kada se za neučestvovanje Meksika može optužiti raspored (Gold Cup), sljedeće to neće biti slučaj, pa je jasno da CONMEBOL jednostavno nije želio pozvati reprezentaciju Meksika. Također, špekuliše se da CONCACAF sada svakako zabranjuje Meksikancima učešća u južnoameričkih takmičenjima.

Nepozivanje Meksika izazvalo je burne reakcije u tamošnjim medijima i javnosti. Ogorčeni su bili Meksikanci i odbijanjem svojih zvijezda da igraju "slabašni" Gol Cup, a sada su zabirnuti i za budućnost svoje reprezentacije.

Naime, više nema Kupa Konfederacija, nema ni poziva za Copa Americu (najjače takmičenje u "amerikama"), pa više nema ni kvalitetnih provjera, šansi za nadmetanje za jakim selekcijama i fudbalski razvoj.

To znači i da će Meksiko do narednog Mundijala igrati samo puno inferiorniji Gold Cup, tako da neće iskusiti pravo nadmetanje što je od velike važnosti kada su pripreme za smotru najboljih selekcija svijeta u pitanju.

Također, Meksikanci se brinu da će njihove velike zvijezde sve češće utakmice reprezentacije gledati na TV-u, nezainteresovane za prijateljske i "polu-prijateljske" utakmice (Gold Cup).

Ipak, Meksikanci su u svojm dijelu svijeta uvijek pod imperativom uspjeha, pa i na Gold Cupu moraju ići na trofej - igrao im se on ili ne.

Treba istaći i da je zbog razdora na relaciji CONMEBOL - CONCACAF pod znakom pitanja i učešće meksičkih klubova u nekim međunarodnim takmičenjima.

Tako je prvi čovjek CONCACAF-a Victor Montagliani nedavno poručio da je jasan prioritet za sve, pa i za Meksiko učešće u sopstvenim kontinentalnim takmičanjima.

Na pitanje o ušešću Meksika na Copa Americi i klubova iz ove zemlje u Copa Libertadoresu Montagliani je poručio da je budućnost u takmičenjima poput CONCACAF-ove Lige prvaka i Lige nacija.

Ipak, u Meksiku većina i dalje smatra da je sve ovo jako loše za tamošnji fudbal...

Top Komentari

Admir Džibrić
Pardon, koliko sam ostao zbunjen ovim tekstom ( čovjek poče s pričom o početku prvenstva Južne Amerike, a zaključi zašto ne igraju meksički klubovi u Copa Libertadores) da nepotrebno napisah "Svjetsko" ispred ovog prvenstvo Južne Amerike.
1 0
Admir Džibrić
Kad već pišeš o ovome malo se informiši i na koji se način biraju ta dva učesnika. Kakav Meksiko i kakvi bakrači? I šta ima veze Svjetsko prvenstvo Južne Amerike i Copa Libertadores? I kad si ih nepovezano spomenuo, normalno je da ne učestvuju. To bi isto da Milan učestvuje. Eh, moj uredniče, ti na kraju ode s konja na magarca...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi