Zdravko Kuzmanović: "Moj otac je igrao za gradačačku Zvijezdu u Republici Srbiji"

Proslavljeni Srbin gostovao u jednom podcastu

Zdravko Kuzmanović: "Moj otac je igrao za gradačačku Zvijezdu u Republici Srbiji"

Edmir Škorić

Mnogi talentovani fudbaleri koji nastupaju za države sa prostora bivše Jugoslavije rođeni su u bogatim zemljama, gdje su doselili njihovi roditelji nakon izbijanja rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Početkom 90-ih mnogi su bježli od rata i tražili spas u zemljama na Zapadu. Stoga danas imamo mnogo sjajnih igrača koji su mogli da biraju da li da igraju za reprezentaciju zemlje u kojoj su rođeni i odrasli ili da nose dres zemlje svog porijekla.

Vjerovatno najpoznatiji takav primjer je Zlatan Ibrahimović. Jedan do najboljih napadača u historiji fudbala porijeklom je iz BiH, ali je igrao za Švedsku u kojoj je rođen.

Zdravko Kuzmanović, bivši reprezentativac Srbije, dolazi iz Skugrića nedaleko do Gradačca, gdje ima i danas porodičnu kuću. No, on je rođen u Švicarskoj, tamo je odrastao i stekao fudbalsko ime te izgradio veliku karijeru. Ipak, treba znati da je njegova porodica i prije nesretnih dešavanja otišla u Švicarsku, a on se rodio u jesen 1987. godine u Thunu. 

Igrao je za mladu reprezentaciju Švicarske dok je slovio za velikog talenta kojeg su prežali klubovi širom Evrope, a potom odabrao Srbiju. Tvrdi da i danas ima posljedica od toga.

Oglasi

"I danas dan imam još posljedica jer sam izabrao Srbiju.To vidim tek sada nakon karijere. Prvo, nikada ne bih svoju odluku promijenio. To mi je bila najbitnija odluka u životu jer ja volim Srbiju i od srca sam odlučio. Posljedice su to da u Švicarskoj poslovno, kada hoćeš da radiš za TV ili to, mnogo je teže... Rođen sam u Švicarskoj, ali sam odabrao Srbiju i njima to nije bilo drago. Ali ne zanima me to, ja volim Srbiju i volim da je gledam", rekao je Kuzmanović dok je gostovao u jednom podcastu u Beogradu.

Priznao je potom da je učio cijelu noć himnu Srbije kako bi je mogao pjevati pred početak utakmice.

"Učio sam himnu u sobi cijelu noć. Za mene, treba da znaš pjevati himnu ako hoćeš da igraš za Srbiju".

Potom je dao izjavu koja para uši. Očito se krivo izrazio, ali je napravio veliki gaf. Govoreći o svom ocu, koji je također bio fudbaler, istakao je da je igrao za gradačačku Zvijezdu u "Republici Srbiji".

"Da, on se bavio fudbalom, tada je igrao u Republici Srbiji kada je bila gradačka Zvezda. Imao je i ponudu od Borussije M'gladbach. Ali tada je bilo dosta stvari, bio je rat, morao se kao najstariji sin u porodici vratiti kući. Bio je dobar fudbaler, bio je isto osmica, ali nisu mu se kockice posložile, nije imao ni sreće u karijeri, ali drago mu je da sam ja uspio".

Oglasi

Kuzmanović je ispričao kako mu je podrška oca puno značila, ali da je u jednom trenutku tražio da sam donosi odluke.

"Svaki trening me je pratio. Nisam mogao ni milimetar da popustim. Mnogo je očekivao od mene, ukazivao mi je na greške. Dosta mi je pomogao i zahvalan sam mu. No u jednom trenutku sam mu rekao da moram sam donijeti neke odluke i to mi je pomoglo. Sa samo 16 godina sam otišao u Basel u neki internat i kad sam stekao profesionalnu karijeru, odlučio sam sam da donosim odluke".

Bilo je i "neobičnih metoda za motivisanje".

"Najgore mi je bilo kada sam bio klinac i bio neki turnir, dok sam bio u Young Boysu... Došao Manchester United, Juventus. Igramo protiv Uniteda, ja katastrofalan prvo poluvrijeme i stari mi kaže da ću pješačiti 60 kilometara kući ako se ne popravim i onda sam odigrao sjajno drugo poluvrijeme. Osvojili smo taj turnir i ja sam bio najbolji igrač turnira. Te stvari su mi na kraju pomogle i zahvalan sam mu".

36-godišnji centralni vezni oprostio se od fudbaal 2020. godine kao igrač Basela, a prethodno je igrao za Malagu, Udinese, Inter, Stuttgart, Firoentinu...

Posebne riječi imao je za nekadašnjeg saigrača Aleksandra Hleba, s kojim je igrao u Stuttgartu. Kaže da je bio nevjerovatan talenat i da je, uz dužno poštovanje svima drugima, bio najbolj igrač s kojim je igrao. Kuzmanović je odigrao 51 meč za Srbiju i postigao je šest golova.

U karijeri ima dvije titutle kao igrač Basela u Švicarskoj. S Baselom je osvojio i dva Kupa Švicarske.

Top Komentari

user1676319410
Pa vi navijajte za komsije,naprijed Engleska...
0 0
Delegat
Ili je glup ili budala ili bezobrazan
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi