Mentalitet ili nešto drugo: Zašto bh. klubovi padaju u završnici utakmica?

Zajedničko za sva četiri ovosezonska predstavnika

Mentalitet ili nešto drugo: Zašto bh. klubovi padaju u završnici utakmica?

Eldar Ganibegović, foto: T. Hebib

Bosna i Hercegovina ima još tri predstavnika u Evropi. Zajedno sa Sarajevom koje je ispalo bilo ih je četiri, a zajednička stvar svima je primanje golova u sudijskoj nadoknadi utakmice.

Odigrane su prve utakmice drugog pretkola Lige prvaka i Konferencijske lige. Nastupila su tri bh. predstavnika i niko nije pobijedio. Najbliži tome bio je Željezničar, no primio je gol u petoj minuti sudijske nadoknade. Ništa neobično za bh. klubove, reklo bi se.

Prvi je na teren izašao Zrinjski u utorak i Slovan je iz jedine prave šanse došao do pobjede u Mostaru od 0:1, no dva dana kasnije Željezničar i Borac su ispustili mnogo bolje rezultate od onih koje su imali u džepu u 90. minuti.

Borac je igrao protiv favorizovane Austrije u Beču i imao 0:0 sve do 94. minute kada se ukazao Tabaković i pogodio za minimalnu pobjedu domaće ekipe.

Željezničar je u fantastičnoj atmosferi na Grbavici vodio 1:0 i 2:1 protiv Neftchija iz Bakua, koji u 95. minuti dolazi do gola za 2:2 preko Hadzhiyeva.

Sjetimo se prvog pretkola i drama koje su bespotrebno napravili igrači Zrinjskog i Sarajeva. Plemići su se izvukli, ali Divovi ne. 

Oglasi

Zrinjski je nakon 0:1 pobjede u Armeniji protiv Urartua imao 1:1 u Mostaru i s ukupnih 2:1 prolaz u drugo pretkolo, ali je primio gol u sudijskoj nadoknadi, no na svu sreću nakon penala uspio proći dalje. 

S druge strane, Sarajevo je nakon 2:2 u Gruziji protiv Torpedo Kutaisija vodilo na Koševu i imalo već u mislima dvomeč protiv Aktobea, no i izabranike tadašnjeg trenera Mirze Varešanović šokirao je gol u sudijskoj nadoknadi i ispali su nakon toga na penale.

Da je primanje pogodaka bh. klubova u posljednjim minutama utakmice veliki problem dokazao je i Zrinjski nešto ranije. Svježe su još rane u Mostaru iz augusta 2022. godine kada je Slovan iz Bratislave u 122. minuti s igračem manje stigao do gola, pa pobijedio na penale i otišao u grupnu fazu Konferencijske lige.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Izdvojiti se iz ovog sivila definitivno može Željezničar koji je od 0:2 u prvom pretkolu u posljednjim minutama stigao do 2:2 protiv Dinamo Minska, a onda u Bakuu slavio 1:2 i prošao dalje.

Da li je primanje golova u posljednjim momentima bh. klubovima mentalni problem, nedostatak fizičke spreme ili nešto treće, na stručnjacima je da procijene, no jasno je da je to problem ne samo jednog, nego očigledno svih bh. predstavnika u Evropi. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Cuj zasto padaju hhahahaga fizicka sprema kompletne lige na nivou pionira.
6 0
bk123
Po mom skromnom mišljenju vise je do mentalne blokade i nekog grča i strepnje od prolaska ili ne...i onda dolazi do katastrofalni reakcija
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti