Željezničar i za Premijer ligu nedopustivi luksuz

Povratak starog problema

Željezničar i za Premijer ligu nedopustivi luksuz

Admin Čaušević

Amar Osim i ove baš kao i u dijelovima prošle sezone ima identičan problem koji se na duže staze čini neriješivim. 

Željezničar je treću utakmicu u niz bez pobjede. U duelu sa Slobodom Plavi su u samom finišu utakmice ostali bez dva boda. Na Grbavici je završeno 2:2.

I ovaj susret je potvrdio da se Željezničar vratio lošim navikama. Ponovo su Plavi u ranoj fazi utakmice primili rani gol te su primorani da "ganjaju" rezultat tokom cijelog meča te dodatno crpe energiju i snagu što je na kraju rezultiralo gubitkom dva boda protiv jučer zaista odlične Slobode.

Primanje golova u ranoj fazi utakmice postaje hronični problem za Željezničar. Tako je bilo na četiri od posljednjih šest duela, računajući i meč sa Slobodom koja je u prednost stigla u 2. minuti. Radnik je poveo u 15., Borac u 5., a Velež u 7. minuti.

Statistički podaci pokazuju da problem na momente zna i nestati kao što je to bilo protiv Zrinjskog (minimalan trijumf 1:0) ili ipak protiv Sarajeva koje je istina prvo stiglo do vodstva, ali nakon što je 40-ak minuta dominiralo terenom.

"Imamo problema u zadnje vrijeme u igri s nekim stvarima koji nam prije nisu bili problem, mislim na defanzivu gdje primamo golove premalo, već je tako u drugoj ili trećoj utakmici. Sa Sarajevom je drugačije, oni su jaki. Mi primamo golove bez pritiska", rekao je Amar Osim poslije utakmice svjestan situacije.

Četiri od 12

Željezničaru se nešto slično dešavalo i prošle sezone kada su u određenom broju utakmica bili primorani da ganjaju rezultat jer su dozvoljavali protivniku da olako postignu golove. Primjer su domaći porazi od Veleža (0:2) i Širokog Brijega (1:2). Tada su izgubljeni dragocjeni bodovi u borbi za titulu prvaka.

Ove sezone su nakon možda i prevelike ležernosti u odbrani, nesporazuma, pada koncentracije ili čega već prvi do golova stizali Krupa i Mladost nakon kojih se Plavi nisu uspjevali oporaviti pa su gosti nosili puni plijen. Bilo je i utakmica koje je Željezničar uspio preokrenuti ili izbjeći poraze kao protiv Radnika kući (3:1) ili Veleža na strani (1:1).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Međutim, u Premijer ligi BiH suviše lagano primljen gol je luksuz koji se sebi ne može i ne smije priuštiti jer se ipak radi o takmičenju gdje svako svakog može pobijediti i iznenaditi pa će Plavi ukoliko žele ostati u trci za titulu definitivno morati popraviti taj segment igre.

Željezničar je na Grbavici protiv timova iz donje polovine tabele od mogućih 12 osvojio samo četiri boda. Savladan je Radnik (3:1), ostvaren je remi protiv Slobode (2:2) te upisani porazi od Mladosti (0:1) i Krupe (0:1), pa je dojam da se sve dobro urađeno protiv direktnih konkurenata olako baci niz Miljacku. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

realista1982
Vi sa Sportsport redovno pišete o problemima sa finansijama u Čeliku, Slobodi, nećete se priznati da u vašem Želji igrači ne primaju plate i da ima ogromnih problema, ali ne ne smijemo rušiti imidž VELIKOG ŽELJE...
24 3
hzsg
O kakvim luksuzima se ovdje prica. IMA NEŠTO ŠTO SE ZOVE KVALITET, A TO JE "MISAONA IMENICA" KAD JE U PITANJU KLUB SA NASLOVNE STRANICE. ili kome možda nije jasno "OD LOŠEG MESA SE NE MOŽE PRAVITI DOBAR BUREK".
13 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi