Čudesna priča o izgubljenom dresu Zinedinea Zidanea: Dio historije je godinama bio zaboravljen
Foto - Screenshot

Saigrač prodao dres nakon 16 godina

Čudesna priča o izgubljenom dresu Zinedinea Zidanea: Dio historije je godinama bio zaboravljen

M. Šljivak

Zinedine Zidane odveo je 1998. godine reprezentaciju Francuske do titule prvaka svijeta.

Legendarni Zizou postigao je dva gola u finalu protiv Brazila na Saint-Denisu (3:0) i postao je apsolutni junak nacije.

Interesantna je priča o dresu sa brojem 10 kojeg je Zidane nosio u ovom finalu. Ovaj dres sada je u vlasništvu kolekcionara Oliviera Demolisa.

Ovaj veliki ljubitelj fudbala slučajno je saznao da jedan od Zidaneovih bivših saigrača prodaje dres jer mu je novac bio neophodan. Njegovo ime nije želio otkriti, a prodao ga je nakon 16 godina od finala, odnosno 2014. godine.

"Predsjednik Montpelliera Louis Nicollin mi je saopštio da jedan igrač želi prodati dres. Adidas je potvrdio da je originalan sa te utakmice i plaćen je 100.000 eura", rekao je Demolis.

Oglasi

Dres je trenutno izložen u FIFA muzeju u Zurichu. Olivier ga je tamo posudio na pet godina kako bi i drugi mogli vidjeti slavnu desetku.

Ipak, ako bi Zidane poželio da ima ovaj dres u svom vlasništvu, dobio bi ga potpuno besplatno.

"Ako bi tražio od mene taj dres dobio bi ga besplatno. Ipak je to još uvijek njegov dres i bilo bi dobro da ga ima u svom vlasništvu", rekao je Olivier.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Zidane se međutim ne raspituje za komad vlastite historije. Očigledno da i on smatra da je najbolje da dres ostane u muzeju i nije se javljao trenutnom vlasniku.

Ime čovjeka koji je došao do dresa nakon finala ostat će tajna, a Demolis nije štedio novac kako bi poslao vlasnik ovog bitnog dijela historije francuskog fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi