Životna priča kao idealan scenarij za "blockbuster": Juda, heroj, razočaranje i umalo "bivši"

Sve to za pet godina

Životna priča kao idealan scenarij za "blockbuster": Juda, heroj, razočaranje i umalo "bivši"

A. Čaušević

Ponekad životne priče sportista i sve što su prošli u karijeri mogu poslužiti kao idealan scenarij za snimanje filmova.

Ukoliko neko odluči da snimi film o Mariju Götzeu onda u najavi ima "blockbuster" ako se u obzir uzme kroz šta je ovaj fudbaler prošao posljednje četiri godine.

"Bio sam juda, onda heroj, zatim razočaranje, a umalo se i oprostio od fudbala. Sve to za četiri godine", napisao je Götze u autorskom tekstu za portal Players Tribune.

Dakle, karijera ovog 26-godišnjaka je bila poput vožnje "roller-coasterom", puna uspona i padova, straha, neizvjesnosti, ali i radosti.

Kada se pojavio na velikoj sceni Götze je imao sve predispozicije da postane "naredna velika stvar" u svijetu fudbala. Briljantne igre u dresu Borrussije učinili su ga zvijezdom njemačkog fudbala.

Te godine nakon poraza u finalu Lige prvaka protiv Bayerna odlučio je potpisati upravo za giganta iz Bavarske. Napravio je "veleizdaju", u očima navijača Milonera je bio najomrženiji lik i "persona non grata" u Dortmundu.

Na ljeto 2014. godine doživio je planetarnu slavu te je postao nacionalni heroj. U finalu Svjetskog prvenstva zabio je gol za pobjedu u finalu nad Argentinom. Ostvario je nešto o čemu sanja svaki fudbaler.

U naredne dvije sezone u Bayernu nije ispunio očekivanja, često je bio kritikovan od strane čelnika kluba pa se na ljeto 2016. godine odlučio vratiti u Borussiju potpisavši četverogodišnji ugovor.

"Najbolja odluka koju sam donio je bio povratak u Dortmund. Kada sam sa 20 godina otišao stvarno nisam imao neke poglede na život. Zvučat će smiješno, ali tada sam na fudbal gledao kao na igru za djecu. To je za mene bio sport", napisao je Götze.

U februaru 2017. privremeno je morao završiti karijeru. Dijagnosticirana mu je miopatija, odnosno bolest koju karakterizira degeneracija mišičnog tkiva. Na sreću svih ljubitelja fudbala terapije su bile uspješne te se nekoliko mjeseci kasnije vratio na teren.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Kada mi je oduzet fudbal, po prvi put sam shvatio priču. Bio sam na vrhu i na dnu. Ne znam kuda vodi ova priča, ali samo mogu reći da je Borussija za mene posebna i tako sam sretan što ponovo uživam u fudbalu", poručio je Götze.

Mnogi ljudi koji su ga prije nekoliko godina gledali s prezirom i ljutnom su sada sve ostavili i za sebe te svaki Götzeov dobar potez nagrađuju aplauzom, baš kao i kada je kao 17-godišnjak prvi put obukao dres Milionera.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi