Dan kada je svijet upoznao čudo bosanskih korijena: 'Zlatane, mislio sam da smo prijatelji...'

Jedan od najljepših golova u historiji ovog sporta

Dan kada je svijet upoznao čudo bosanskih korijena: 'Zlatane, mislio sam da smo prijatelji...'

E. Škorić

Priča o Zlatanu Ibrahimoviću je davno ispričana, ali sjećanja na neke njegove majstore ne blijede.

Ibrahimović, čiji su korijeni iz BiH, decenijama traje na nogometnoj mapi. Igrao je za najveće klubove, a sve je počelo dolaskom u Ajax iz švedskog Malmea u ljeto 2001. godine.

Tada kao klinac, polako je upoznavao profesionalni nogomet, a zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu pomalo njega. Kasnije će, 2004. godine, napustiti Aja i potpisati za Juventus. Pa će igrati u Barceloni, pa Milanu, pa opet Barceloni, pa PSG-u, pa Manchester Unitedu, otići će u daleki Los Angeles i napokon se u zimu prošle godine vratiti u Milan.

I danas sa čak 39 godina igra važnu ulogu i jedan je od glavnih "krivaca" što su Rossoneri nakon dugo godina pauze opet u Ligi prvaka.

A na današnji dan 2004. godine, kada se uveliko govorilo o njegovom odlasku iz Ajaxa, zapravo kada je već mislima bio u Juventusu, postigao je jedan od golova koji su obilježili njegovu karijeru i koji su nas definitivno upoznali sa svime što posjeduje ovaj nevjerovatni Šveđanin (bh. korijena, dabome).

Ibra tvrdi da mu je taj gol protiv Brede, koji i danas dan kruži internetom, najbolji u karijeri. I u potpunosti ga je opisao.

"2004. sam bio u Ajaxu i Juventus me trebao potpisati. Rafael van der Vaart nije razgovarao sa mnom jer je rekao da sam ga namjerno povrijedio na treningu. Nisam. Kad sam izašao na travnjak za utakmicu protiv Brede, navijači Ajaxa su mi zviždali - podržali su Van der Vaarta. Bio je povrijeđen i nije mogao igrati. Jesam, zabio sam dva gola i imao četiri asistencije", priča Ibra i onda u jednom dahu opisuje svoju majstoriju:

"Kod jednog gola primio sam loptu s defanzivcem na leđima. Drugi me pokušao zaustaviti, ali ja sam zadržao loptu pored obojice. Zatim sam se okrenuo i ugledao gol. Išao sam prema golu driblajući pored igrače  jednog po jednog dok sam na trenutak tražio da šutiram. Nije bilo dobre prilike, pa sam nastavio prolaziti pored različitih igrača. Tada sam prošao golmana. No, odlučio sam se vratiti unatrag kako bih imao bolji ugao za postizanje gola. Opet sam prošao pored istog igrača. Nekad sam se igrao s njim, ali to nisam shvatio! Rekao mi je: 'Zlatane, mislio sam da smo prijatelji...'. Ispričao sam se jer nisam shvatio da je to bivši saigrač iz Ajaxa. To mi je bio najbolji gol", kazao je jednom prilikom Ibrahimović.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

A što s Rafaelom van der Vaartom?

"Van der Vaart? Njegova reakcija je bio njegov problem. Nije me bilo briga. Sljedeći dan potpisao sam za Juve".

Top Komentari

Ante G.
Smijesno... Sad se pozivati na neke "bosanske" korijene. Taj covjek sa bosnom nista nema. Igra za Svedsku, govori taj jezik... I cao. Ako vec hoce neko da rovi po istoriji, onda ce doci do toga da je on porijeklom Hrvat ili Srbin. Znamo svi istoriju.
2 20
realno_govoreci
Hajmo sada iskreno. Ovo je najljeosi pogodak u historiji fudbala. Bilo je lijepih ali ovo je bas ono " mangupski"
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi