Sve se radilo iza leđa: Dan kada je počela izdaja igrača kojem niko nije smio stati na crtu

Lionel Messi i Pep Guardiola u glavnim ulogama

Sve se radilo iza leđa: Dan kada je počela izdaja igrača kojem niko nije smio stati na crtu

A. Čaušević

Svaki trener ima svoje metode i situacije u kojim se igrači ne ne mogu adaptirati na sistem rada su sve osim rijetkost. 

Pep Guardiola je već godinama među najboljim trenerima svijeta. Vodio je ili vodi klubove koje imaju ogroman budžet pa tako i može izabrati igrača koji će se savršeno uklopiti u njegovu metodologiju.

Guardiola je poznat po tome da bira igrače mirne naravi, ne voli karakterne igrače čudnog mentaliteta koji ne daju na sebe. To su na svojoj koži najbolje osjetili Zlatan Ibrahimović u Barceloni, pa i Mario Mandžukić u Bayernu.

Ibrahimović koji danas slavi svoj 41. rođendan je tokom karijeru izgradio reputaciju igrača kojem niko ne smije stati na crtu. Takav je bio od malena još dok mu je otac Šefik davao posljednji novac da može otputovati sa Malmeom na pripreme, a za uzvart ne bi dva mjeseca plaćao kiriju.

Naučio je Zlatan da se bori za svoje mjesto u timu i u životu. Vrlo često je bio ponižavan. Čak i vrijeđan te nazivan ciganom. Iako mu je frižider bio češće prazan nego pun izrastao je u snažnog dečka koji se zna izboriti za ono što želi.

Oglasi

Kada je došao u Barcelonu 2009. godine uspio se nametnuti za kratko vrijeme. Počeo je da postiže golove u ključnim mečevima i postaje prva zvijezda ekipe.

I kada je najmanje to očekivao uslijedila je veleizdaja. Sve su zakuhali Lionel Messi i Pep Guradiola. Argentincu se nije dopalo što je Šveđanin bh. korijena uspješniji, a Špancu se nije sviđao karakter već sada legendarnog napadača.

Kada je nakon jednog meča Lige prvaka Ibrahimović bio briljantan Messi se požalio Guardioli koji mu je obećao da će sve biti uredu i da će biti prva zvijezda ekipe.

"Vidim da više nisam toliko važan za ovaj tim, zato...", navodno je napisao Messi Guardioli u jednoj sms poruci nakon čega se sve promijenilo.

Oglasi

Trener je od tada jednostavno izbjegavo Ibrahimovića, a trenirao ga je jednostavno što mora. O tome je Zlatan i pisao u svojoj autobiografiji.

"Zabijao sam više golova od njega, a on je otišao Guardioli i rekao da ne želi više igrati na desnom krilu i da želi biti centralni napadač. Ja sam bio napadač, a Guardiolu je nije bilo briga zbog toga."

"Guardiola ga je morao slušati, ali ja sam razmišljao kako sam postigao dosta golova i da sam igro dobro."

Ipak, dobra forma nije promijenila Zlatanov status i Guardiolno mišljenje o njemu o čemu je također napadač otkrio detalje.

"Ja kad bih ušao u sobu, on bi izašao. Kad god bih krenuo da se vidimo, on bi otišao negdje drugo. Tada sam shvatio da postoji nešto što nema veze s fudbalom. Ali problem je bio njegov, on je taj koji nije riješio problem sa mnom."

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Sjećam se svog prvog dana u Barceloni, rekao mi je da igrači ovdje ne dolaze na trening u Ferrarijima ili Porscheima. Već tada je počeo da me osuđuje ali ako ne poznajete osobu, onda ne možete ni zanti kakve je. To je moje iskustvo s njim, ne znam za druge."

Na ljeto 2010. godine Ibrahimović je poslije 42 meča i 22 gola otišao u Milan, a Messi je u narednim godinama postao ne samo ključna figura u Barceloni već i u kompletnom fudbalskom svijetu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi