Zlatan Nalić nakon jesenje titule: Nije to samo moj uspjeh, postali smo tim za kratko vrijeme
Zlatan Nalić je sa Slobodom osvojio jesenju titulu u Prvoj ligi FBiH, te ostvario plasman u osminu finala kupa BiH.

Trener Slobode rezimirao polusezonu

Zlatan Nalić nakon jesenje titule: Nije to samo moj uspjeh, postali smo tim za kratko vrijeme · Intervju

Eldar Ganibegović

FK Sloboda prošle je sezone ispala iz Premijer lige Bosne i Hercegovine. Sada je na dobrom putu da se nakon jedne sezone u Prvoj ligi FBiH vrati u elitu. S 36 bodova iz 15 kola osvojila je Sloboda jesenju titulu, a predvođena Zlatanom Nalićem na klupi. Upravo je 54-godišnji stručnjak bio naš sagovornik, te smo zajedno rezimirali sezonu Slobode, ali i govorili u planovima za budućnost.

Iza tuzlanske Slobode je sjajna jesenja polusezona. Klub s Tušnja nalazi se na prvoj poziciji Prve lige FBiH poslije polovine sezone s 36 bodova, tri više od Stupčanice. Osim toga, u kupu je prvo izbačena kakanjska Mladost, a onda i FK Željezničar, te je ostvaren plasman u osminu finala tog takmičenja. 

Ukupno je Sloboda ove sezone upisala 14 pobjeda i tri poraza. Navijači su svakako zadovoljni, a svoje viđenje u razgovoru za SportSport.ba dao je i trener ovog kluba, Zlatan Nalić.

Vratili ste se u Slobodu nakon četiri godine. Ubilježili ste sjajne rezultate uz niz od deset pobjeda na startu sezone što je i klupski rekord. Uspjeli ste osvojiti jesenju titulu i najozbiljniji ste kandidati za plasman u Premijer ligu. Kako ocjenjujete prvu polusezonu u Prvoj ligi FBiH?

"Naša ekipa je sastavljena za tri-četiri dana s kašnjenjem od tri sedmice i od ostatka igrača koji do tada nisu našli klub. Od ukupno 36 igrača je na kraju ostalo 20 za koje smo se odlučili da zadržimo. Taj tim je nakon samo 17 dana igrao takmičarsku utakmicu i do danas pobijedio 14 od 17 utakmica, prošao u osminu finala kupa, osvojio najviše bodova u ligi, postigao najviše golova u ligi i jesenji je prvak. Iskreno, ovo je veliki uspjeh kojem se malo ko nadao u tolikoj mjeri."

U kupu ste izbacili FK Željezničar i plasirali se u osminu finala. Koji su dometi Slobode u ovom takmičenju, koje ipak nije primarno ove sezone?

Oglasi

"Kup je cool. Protivnici iz društva najboljih još više privlače već dobro aktivnu publiku koja nas u sve većem broju podržava iz utakmice u utakmicu. Međutim, odlučujuće za planove u kupu će biti zimski prijelazni rok. Da bismo konkurisali za ulazak u Premijer ligu, moramo se adekvatno pojačati. Također, ukoliko želimo ostati duže u kupu morali bismo se još više pojačati. Mislim da je kup važan, ali da je naš prioritet povratak u društvo najboljih."

Čini se da će se o ulasku u Premijer ligu odlučivati između Slobode i Stupčanice. Primakli su se na samo tri boda, da li vam to stvara određeni pritisak?

"Mnogo je interesantnije prvenstvo kada je konkurencija bolja. Nije tu samo Stupčanica. Ima tu još dosta dobrih ekipa koje su godinama zajedno i koje mogu pobijediti svakog protivnika, pogotovo na domaćim terenima. Ipak bih se složio da se Stupčanica pokazala kao veliki konkurent koji ima sve preduslove za Premijer ligu, od ekonomije do igračkog kadra.

Sloboda je ove sezone sa Zlatanom Nalićem na klupi pobijedila na 14 od 17 takmičarskih utakmica. 

Koja je razlika u vođenju Slobode u Premijer ligi i sada u Prvoj ligi FBiH? Svjedoci smo da je ove sezone mnogo bolja atmosfera u Tuzli, nego prošle kada je bilo izgledno da će Sloboda ispasti. Svakako da velike zasluge za to idu i Vama.

"Hvala ako tako mislite. Ali, da ne ponavljam, ja niti bilo ko drugi ne može sam ostvariti uspjeh. Za uspjeh je potreban timski rad. Imamo zaista dobru atmosferu u klubu. Dobro radimo i mislim da smo zaslužili sve što nam se desilo u ova tri mjeseca. Slično kao i 2019. godine smo bili na bod od Evrope i vrlo jednostavno smo mogli igrati Evropu te godine da je bilo interesa. Sloboda je veliki klub koji ne bi smio doći u situaciju da ispadne iz Premijer lige. Međutim, fudbal je nepredvidiv. Sada smo tu svi da svi zajedno pokušamo vratiti. I nije to samo moj uspjeh. Niko sam ne može napraviti ništa bez pomoći tima. Fudbal je kolektivni sport i upravo tako treba funkcionisati i van zelenog terena. Uspjeli smo postati tim za kratko vrijeme i to je dalo rezultat. Ipak moram biti jasan - ovo je polusezona, a rezultat se računa na kraju. Moramo raditi bolje i jače i moramo biti ponizni i s obje noge čvrsto na zemlji kako bismo došlo do cilja. Jer, samo se kraj računa."

Oglasi

"Što se tiče različitosti liga tu su prvenstveno kvalitet terena i pristup protivnika kada igraju protiv nas. Sloboda je uz NK Čelik najveći brend u ovoj ligi i protivnicima je utakmica protiv Slobode vrhunac prvenstva. Igramo protiv ekipa koje igraju 300% protiv nas. Iskreno, džaba ih skautiramo jer te ekipe ne liče na sebe kada igraju protiv nas ili neke druge ekipe u ligi."

FK Sloboda će se nastojati pojačati na zimu

Ono što navijače uvijek zanima jeste prijelazni rok. Pretpostavljam da će biti promjena u kadru. Da li ciljate pojačanja na nekim pozicijama i kojim? Sa Slobodom se povezuju Mehmedović, Karić i još neka imena, koliko u tome ima istine?

"Čitam imena koja se pojavljuju u medijima. Radi se tu o dobrim igračima koje spominjete. Tek smo na papir stavili pozicije koje nam trebaju, ali vjerujte da ni o jednom imenu nismo diskutovali. Mi za sada nismo započeli komunikaciju ni sa jednim igračem, a ubrzo će se i to desiti jer želimo imati gotov tim prvi dan priprema. Pojačati se moramo, a koji će igrači to biti još ne bih znao reći."

Ako se plasirate u Premijer ligu što se uveliko i očekuje, da li biste voljeli ostati voditi Slobodu i u tom rangu ili napraviti sljedeći korak u trenerskoj karijeri?

"Sloboda je "moj klub", porodična tradicija, historija itd. Bez obzira u kojoj se ligi takmiči i bez obzira na to što trenutno ne igra najveći rang, meni je uvijek najbitniji rang onaj u kojem igra Sloboda. Prvi zadatak je, dakle, ulazak u ligu ukoliko uspijemo jer nije nimalo lako. Mi ne igramo protiv zabodenih štapova. U ovoj ligi ima odličnih ekipa koje takođe imaju svoje ambicije i svako svakoga može pobijediti, pogotovo na domaćim terenima. Drugi korak bi naravno bio jaka Slovoda u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a volio bih naravno da budem dio tog projekta i da nastavimo ono što smo željeli postići u sezoni 2018/19."

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Duga pauza, pa nastavak Prve lige FBiH

Početkom marta početi će proljetni dio sezone u Prvoj ligi FBiH. FK Sloboda će osim toga igrati najmanje još jednu utakmicu u osmini finala kupa BiH. Protivnika tek treba da sazna, a mečevi ove faze takmičenja igrat će se vjerovatno krajem februara.

Kada je Zlatan Nalić u pitanju, navijači Slobode su itekako zadovoljni njegovim radom i do sada postignutim rezultatima. Ostaje da vidimo da li će tim s Tušnja pod njegovim vodstvom na proljeće ostvariti zacrtani cilj, a to je svakako ekspresan povratak u elitni rang.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi