Dalić svojom odlukom šokirao FIFA-u: Iznio zanimljive brojke, sve smatra urotom protiv Hrvata

Selektor Vatrenih iznenadio

Dalić svojom odlukom šokirao FIFA-u: Iznio zanimljive brojke, sve smatra urotom protiv Hrvata

A. Čaušević

Selektor reprezentacije Hrvatske, Zlatko Dalić iznenadio je svojom odlukom da ne glasa u izboru za nagradu The Best. Odlični stručnjak je i obrazložio razloge zašto je to i uradio.

Nagrada FIFA The Best igrač godine otišla je u ruke Lionela Messija koji je laskavo priznanje odnio ispred Kyliana Mbappea i Karima Benzema.

Prvo glasanja su imali svi kapiteni i selektori reprezentacija, a interesantno da je Dalić odlučio da bojkotuje izbor i nije učestvovao jer je razočaran FIFA-om.

Livnjak je kao što je objavio HNS odbio glasati jer smatra da je u izboru bilo zaustupljeno premalo reprezentativaca Hrvatske. U svom obrazloženju iznio je i zanimljive brojke.

"Razočaran sam odnosom FIFA-e prema hrvatskoj reprezentaciji jer smatram da smo zaslužili veće poštovanje svjetske fudbaler organizacije za rezultate koje smo proteklih godina postigli. Jedina smo reprezentacija koja je prošle godine bila među četiri na Svjetskom prvenstvu te među četiri najbolje u Ligi naciji.

Šokirali smo cijeli svijet pobjedom protiv najveće svjetske reprezentacije, Brazila, jedini uz Francuze imamo dvije medalje s dva zadnja SP-a. Pobijedili smo Francusku u Parizu, Dansku u Kopenhagenu, izbacili Brazil i Belgiju sa SP-a, u 23 utakmice nakon Eura izgubili smo samo dva puta.

Oglasi

Uprkos tome, pogledajte listu 14 kandidata za najboljeg igrača svijeta - osim sjajnog Modrića, gdje su Hrvati? Ne bih nabrajao pojedince iz drugih zemalja jer zaista imam veliko poštovanje prema svakom igraču i treneru, ali zar tu nije bilo mjesta za Matea Kovačića koji je postao svjetski klupski prvak i igrao briljantno na SP-u?

Nije bilo mjesta za Gvardiola koji je po većini izbora bio i među najboljih 11 na SP-u i u Bundesligi? Zar Livaković nije zaslužio biti ni među pet kandidata za najboljeg golmana nakon svega što je napravio na SP-u?

Među pet predloženih trenera koje redom izuzetno cijenim su i tri selektora, ali niti jedan od njih nije izborio i finalni turnir Lige nacija i medalju na SP-u. Uz veliko poštovanje prema uspjehu Maroka i njihovom izborniku, u dva međusobna susreta Hrvatska ima remi i pobjedu u utakmici za bronzu

Prisjetimo se i da je po brojkama i po utisku Dominik zaslužio biti najbolji golman SP-a, a Joško najbolji mladi igrač SP-a. Doživljavam sve to kao manjak poštovanja, a koji sam doživio i u odabiru termina naših utakmica, pa i kvaliteti suđenja koje smo imali tokom SP-a, posebno u polufinalnoj utakmici.

Smatram da je naša reprezentacija i svojim igrama i svojim ponašanjem na terenu i izvan njega zaslužila više poštovanja, istog poštovanja koje mi iz utakmice u utakmicu pokazujemo prema našim protivnicima.

Da engleski, brazilski, španski, njemački ili italijanski igrači i treneri postižu rezultate poput nas, bili bi itekako zastupljeni u svim izborima. Želim više poštovanja za nas, za našu reprezentaciju, za naše igrače, pa i za sebe, jer smo s dvije medalje apsolutna svjetska senzacija.

FIFA bi nas trebala više promovositi jer smo pokazali da jedna mala zemlja može biti konkurentna najvećima, a što je najljepša reklama za fudbal u cijelom svijetu. Zbog svega navedenoga, odlučio sam kako ove godine neću učestvovati u izboru, ali svim dobitnicima od srca čestitam na zasluženim nagradama, a posebno našem Luki na sjajnom četvrtom mjestu, s tim da je za mene on uvijek broj jedan", poručio je Dalić.

Top Komentari

SamoZrinjski
Hrvatska je primjer nogometnog romantizma.
5 3
enko
Ugrozeni.pa i fifa shvatila da samo kukate i placete.
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi