Nesuđeni reprezentativac BiH koji je ispisao historiju Slovenije okončao karijeru

Dedić rekao zbogom

Nesuđeni reprezentativac BiH koji je ispisao historiju Slovenije okončao karijeru

E. Škorić

Igračku karijedu danas je završio jedan od najsrdačnijih i najboljih slovenačkih nogometaša.

Zlatko Dedić je donio odluku da u 37. godini okači kopačke o klin. Kao mladić je napustio Sloveniju i otišao u Italiju gdje je igrao za Parmu, Empoli, Cremonese, Frosinone i Piacenzu.

Igrao je u Njemačkoj za Bochum, Dynamo Dresden, FSV Frankfurt, Paderborn, a nedavno i za austrijski Wacker Innsbruck i Tirol.

Upisan je zlatnim slovima u historiju slovenačkog nogometa i tamošnje reprezentacije, a u Mariboru je postigao gol protiv favorizovane Rusije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Zanimljivo da je rođen u Bihaću 1984. godine, ali je prerano kao beba otišao s roditeljima u Sloveniju gdje je kasnije počeo da se bavi nogometom.

O tome je svojevremeno govorio i za SportSport.ba.

"U Bihaću sam se rodio, ali nisam tu živio, jer sam praktički kao beba došao sa roditeljima u Sloveniju. Moj otac je inače studirao u Mariboru, blizu Kopra je kasnije dobio i posao, tako da se cijela porodica preselila. Bez obzira što sam otišao veoma rano, uvijek se osjećam lijepo kada dođem u rodnu zemlju i trudim se barem jednom godišnje, ovisno od obaveza, da obiđem rodbinu."

Govorio je i o bh. reprezentaciji koja mu očito nije bila suđena.

"Da li sam ponekad pomislio šta bi bilo da sam igrao za BiH? Jesam, iskreno, ali u tom periodu je bila teška situacija u bh. fudbalu. Kad ovako pogledam unazad, teško je reći šta bi bilo da sam igrao za Bosnu i Hercegovinu umjesto za Sloveniju, mada zadovoljan sam i ovako kako su se stvari odvile. Ja sam sa 16 godina zaigrao za mladu reprezentaciju, brzo je stigao i poziv u A selekciju, tako da je ranije bilo jasno za koga ću igrati. Je li bilo nekada kontakta sa čelnicima N/FSBiH? Nije."

[instagram]https://www.instagram.com/p/CZ1JoISLW4g/?utm_source=ig_embed&ig_rid=97a30084-6130-4f1a-9c58-1560cffef66a[/instagram]

Promo

Top Komentari

Goran86
Steta i ovakvim panjevima se daje paznja na bh portalu, jeli vas platio ?
2 3
Mowzilla
Naravno da nije bilo kontakta. Sta ce nama nekakav Dedic i Handanovic? Pa mi smo u to vrijeme imali galaktikose bolan, sta ti je...Eno i mali Hotic ce se pokajati ako ga Petev ne vrati u repku i ne utemelji u prvu postavku nekako. Ali sad ce mart, brzo ce i Juni...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi