Koliko golova je još trebalo Bilbiji da bude ispred Lewandowskog i osvoji Zlatnu kopačku?
Foto: SportSport.ba & EPA

Poljak pobjednik drugu sezonu u nizu

Koliko golova je još trebalo Bilbiji da bude ispred Lewandowskog i osvoji Zlatnu kopačku?

E. Ganibegović

Napadač Bayerna Robert Lewandowski drugu sezonu u nizu osvojio je Zlatnu kopačku.

Poljak je u Bundesligi ove sezone postigao 35 golova, a s obzirom na to da njemačka liga ima koeficijent dva, utrku za Zlatnu kopačku završio je sa 70 bodova.

Iza sebe je ostavio PSG-ovog Kyliana Mbappea koji je postigao 28 golova u Ligue 1, te Karima Benzemu (Real Madrid) i Cira Immobilea (Lazio) koji su postigli po 27 golova u Primeri odnosno Seriji A.

# Igrač Klub Golovi Bodovi
1. Robert Lewandowski Bayern 35 70
2. Kylian Mbappe PSG 28 56
3. Karim Benzema Real Madrid 27 54
3. Ciro Immobile Lazio 27 54
5. Ohi Omoijuanfo Molde/Crvena Zvezda 33 49,5
6. Patrik Schick Bayer Leverkusen 24 48
6. Dušan Vlahović Fiorentina/Juventus 24 48
8. Mohamed Salah Liverpool 23 46
8. Heung Min-son Tottenham 23 46

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine nevjerovatnu sezonu imao je Nemanja Bilbija. Za do sada 32 odigrana kola, napadač mostarskog Zrinjskog je postigao 31 gol ubjedljivo je prvi strijelac domaćeg elitnog takmičenja. 

Međutim, koliko mu ti golovi vrijede u poretku za Zlatnu kopačku? 

Evropska Zlatna kopačka ima bodovni sistem u kojem pet najviše rangiranih liga prema UEFA-i dobiva 2 boda po postignutom golu. Lige rangirane od šestog do 22. mjesta dobivaju 1,5 boda po golu, a preostale lige jedan bod po golu.

Oglasi

Pet najbolje rangiranih liga 2022. godine bile su engleska, španska, njemačka, francuska i talijanska.

Pošto je naša liga debelo iza 22. mjesta, trenutno je prema UEFA-inom koeficijentu 35. u Evropi, golovi Nemanje Bilbije množili su se s koeficijentom 1, što znači da ima 31 bod uoči posljednjeg kola.

Dakle, "zahvaljujući" poziciji lige na UEFA-inom rankingu, Nemanji Bilbiji, ma koliko dobru sezonu je imao, fali čak 40 golova da bude za bod ispred Roberta Lewandowskog.

Od najboljih 20 u poretku za Zlatnu kopačku, samo su Lewandowski i Omoijuanfo postigli više golova od Bilbije, ali ništa to našem novom-starom reprezentativcu ne znači, kada gol Lewandowskog u Bundesligi vrijedi kao njegova dva u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Što se tiče igrača koji igraju za klubove iz regiona, osim Zvezdinog Omoijuanfa, u vrhu liste našao se i Hajdukov Marko Livaja s 28 golova, te s 42 boda dijeli 12. mjesto s Lyonovim Dembeleom, Interovim Martinezom i Rennesovim Terrijerom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dvadeseti na listi je Deniz Undav, koji je za Union St.-Gilloise u belgijskoj Jupiler ligi postigao 25 golova. Ima 37.5 bodova, što znači da Bilbiji nedostaje sedam golova kako bi bio dvadeseti u Evropi, što je svakako jako respektabilno s obzirom na renome lige u kojoj igra.

Jasno, naša liga vjerovatno nikada ne može biti jedna od najboljih pet u Evropi, ali ljudski je sanjati, pa ne bismo imali ništa protiv kada bi bila barem 22. 

Lista strijelaca Premijer lige BiH

# Igrač Klub Golovi
1. Nemanja Bilbija HŠK Zrinjski 31
2. Sulejman Krpić FK Tuzla City 14
3.  Adnan Džafić FK Tuzla City 11
4. Stojan Vranješ FK Borac 10
5. Jovo Lukić FK Borac 8
5.  Nikola Mandić FK Rudar 8
7. Joseph Amoah FK Rudar 7
7. Mirzad Mehanović FK Tuzla City 7
7. Tonči Mujan NK Široki Brijeg 7
Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

denimen9
Svaka čast Nemanji, nestvaran broj golova, ali ovo poređenje sa Lewom vrijeđa inteligenciju. Da, nogomet se igra svugdje, i gol nije gol
12 1
FahroKonjHodzic
biblija je bolji od hamburgerma nenazdranog djeke a lewandovski je hrdja od coeka
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi