Do sada neviđeni mini turnir: Nadati se baražu je realnost, šta tamo čeka Bosnu i Hercegovinu?

Zmajevi sve imaju u svojim rukama

Do sada neviđeni mini turnir: Nadati se baražu je realnost, šta tamo čeka Bosnu i Hercegovinu?

A. Čaušević

Bosna i Hercegovina je blizu plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo, tačnije bh. reprezentativci imaju sve u svojim nogama. 

Uoči novembarskih utakmica bh. reprezentacija je četvrta u kvalifikacionoj grupi D, ali će s eventualne dvije pobjede na domaćem terenu sigurno završiti na drugoj poziciji. Francuska ima 12, Ukrajina 9, Finska 8, BiH 7, a Kazahstan tri boda.

Zmajevi će na Bilinom polju u razmaku od nekoliko dana dočekati Ukrajinu i Finsku. S pobjedama će naš nacionalni tim sigurno u baraž, dok će i četiri boda vrlo vjerovatno bit dovoljna za drugu poziciju.

U slučaju prolaska u baražu Bosnu i Hercegovinu bi tamo čekao do sada neviđeni mini turnir sa četiri reprezentacije i jednim pobjednikom.

Kao što je poznato u baražu će nastupiti deset drugoplasiranih selekcija iz kvalifikacionih grupa te dvije najbolje pobjednice grupa Lige nacija koje nisu otišle u baraž ili direktno na SP kroz kvalifikacije.

Oglasi

Mini turnir će biti odigran na način da 12 selekcija budu podijeljene u tri grupe od po četiri selekcije, s tim da će prije žrijeba grupa biti određeno šest nositelja i šest nenositelja.

U ovom slučaju nositelji su najboljih šest drugoplasiranih iz kvalifikacija s tim da se oduzimaju bodovi osvojeni protiv šeste ekipe iz grupe pošto su neke grupe brojale pet, a neke šest reprezentacija. Primjera radi, BiH je bila u grupi sa pet ekipa i neće joj se oduzimati bodovi u slučaju plasmana u baraž.

Nenositelji će biti četiri najslabije drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija te dvije reprezentacije iz Lige nacija.

Nakon toga u svakoj od tri grupe bit će izvučeni polufinalni parovi. Po dva su nositelja i nenositelja. Nositelji će imati prednost domaćeg terena u polufinalu. U polufinalu će se igrati jedan meč , dok će domaćina finala odlučiti žrijeb. I u finalu će se igrati jedan susret. Polufinala su na programu 24. marta, a finale 29. marta. Tri pobjednika mini turnira će ići na Mundijal.

Nakon oktobarskih mečeva u baražu bi nositelji bili: redom Portugal (16 bodova), Švicarska (14), Škotska (14), Španija (13), Poljska (11) i Hrvatska (11), a nenositelji Češka, Norveška, Rumunija, Ukrajina te Vels i Austrija iz Lige nacija.

Dakle, gledajući trenutno stanje u drugim grupama 13 bodova, koliko BiH maksimalno može osvojiti, bi moglo biti dovoljno za status nositelja, dok bi četiri boda koliko je minimalno potrebno našoj selekciji vrlo vjerovatno značilo i status nenositelja.

Inače, Evropu će na Mundijalu predstavljati 13 reprezentacija. Direktan plasman u Katar su već osigurale Danska i Njemačka.

Top Komentari

Alpasinacxx
Upasti na SP je jako težak projekat. Posebno za male repke poput nas. Potući se pošteno i napraviti jaku bazu igrača i dobru atosferu za EP, gdje je puno lakše ući direktno kao drugoplasirani. Teoretski i vrlo moguće da nam dođe jača grupa u baražu od ove koju smo imali.
28 1
santakuruz
Polupismeni novinari haraju portalom. Sa 4 boda, pobjeda protiv Finske i bod protiv Ukrajine si 100% u barazu. Zadatak za novinara da skonta kako.
21 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi