Ko je najskuplji Zmaj? "Nikad jefitniji" ubjedljivo na prvom mjestu

Ažurirane vrijednosti bh. reprezentativaca

Ko je najskuplji Zmaj? "Nikad jefitniji" ubjedljivo na prvom mjestu

A. Čaušević

Fudbalska reprezentacija BiH iza sebe ima neuspješne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a naredne takmičarske mečeve Zmajevi će imati u junu u okviru Lige nacija. 

U kvalifikacijama selktor Ivaylo Petev je kreirao okosnicu tima i igrače na koje će uglavnom računati tokom njegovog mandata. Dojam je da je napravljen korak naprijed po pitanju smjene generacija, ali nema onog najbitnijeg - rezultata.

Kraj godine obično znači i ažuriranje tržišnih vrijednosti fudbalera, a može se reći da se bh. nacionalni tim i ne može pohvaliti visokom vrijednošću jer je manje-više vrijednost svih igrača u padu.

Ukoliko se pogleda Petevov spisak za utakmice protiv Ukrajine i Finske (kada se računalo na najbolje igrače) vrijednost te ekipe je nešto veća od 80 miliona eura.

Najskuplji bh. fudbaler ustvari nije bio nikad jeftiniji, barem ne u posljednjih desetak godina. U pitanju je Miralem Pjanić.

Pjanić trenutno vrijedi 18 miliona eura, a u isto vrijeme prije dvije godine kada je bio član Juventusa njegova vrijednost se procjenjivala na čak 70 miliona eura.

Oglasi

Na listi najskupljih na drugom mjestu nalazi se Ermedin Demirović čija je vrijednost opala sa 10 na 9 miliona, dok je napredak ostavario Anel Ahmehodžić koji se s vrijednošću od 7 miliona probio na treće mjesto.

Međutim, da tržišna vrijenodnost i kvalitet na terenu ponekad nisu mjerilo potvrđuje Edin Džeko. Kapitenov igrački karton vrijedi četiri miliona, međutim igre kakve pokazuje govore da je njegova vrijednost zapravo višestruko veća.

Inače, Džeko je četvrti na listi iza Radeta Krunića koji vrijedi šest miliona. Vrijednost veću od tri miliona imaju još četvorica fudbalera.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Pozicija Igrač Vrijednost u 
1. Miralem Pjanić 18 miliona
2. Ermedin Demirović 9 miliona
3. Anel Ahemdhodžić 7 miliona
4. Rade Krunić 6 miliona
5. Edin Džeko 4 miliona
6. Amer Gojak 3.8 miliona
7. Sead Kolašinac 3.5 miliona
8. Smail Prevljak 3 miliona
9. Amir Hadžiahmetović 3 miliona

Možda razočaravajuću vrijednost ima Miroslav Stevanović, sigurno jedan od najzahvalnijih i najboljih igrača bh. reprezentacije. Iako već duže vremena briljira u Švicarskoj i među najboljim je asistenima Evrope odlični krilni fudbaler vrijedi samo 1.5 miliona eura.

Inače, od bh. fudbalera koji više nemaju status bh. reprezentativca najskuplji je Edin Višća sa vrijednošću od 6 miliona eura.

Top Komentari

Turskaposla1
Šta očekivati od reprezentacije kad je muralem najskuplji u njoj
1 9
root
Hahah opet ovaj kvazi novinar pise nebuloze o ubjedljivo najgoroj repki u Evropi.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi