Zrinjski je posljednji put bio veliki favorit u gostima kod Veleža, ali stvari su se promijenile

Hoće li Velež napokon zaustaviti dominaciju Zrinjskog?

Zrinjski je posljednji put bio veliki favorit u gostima kod Veleža, ali stvari su se promijenile

E. Škorić

U subotu nas nakon dugo vremena očekuje mostarski derbi u kojem će snage odmjeriti Velež i Zrinjski.

Mostarski (ljuti) rivali su posljednji put snage odmjerili prije nešto manje od tri mjeseca Pod Bijelim brijegom, kada je Zrinjski prvenstvenu utakmicu dobio s 1:0 i to je poslije tri godine bio prvi duel ovih rivala.

Razlog tome je naravno taj što je Velež bio nekoliko sezona u Prvoj ligi Federacije BiH, a sada kada su se Rođeni vratili, ponovo ćemo imati priliku da gledamo mostarski derbi, koji je uz sarajevski i najpraćeniji u BiH.

U ovi mečevima obično nema favorita, možda bi izraženio bio Zrinjski da je domaćin, no ovako je sve moguće, a i pticama na grani je jasno da kvalitet nije ključan faktor kada se sastanu gradski rivali. Ni dobra forma, ni veći broj navijača, ni ljepši dresovi, ni bolji trener... Ništa ne mora da bude važno. Važna je isključivo motivacija i veća želja za pobjedom i nerijetko se dešavalo da derbi dobije upravo ona ekipa koju svi otpišu i prije nego sudija da znak da početak meča.

Zrinjski je ove sezone u boljoj situaciji nego Velež, koji je ipak uspio da napustio opasnu zonu, ali ni Plemići ne briljiraju i tek su na petoj poziciji, a kao jedan od najtrofejnijih timova u Premijer ligi, očekivalo se da budu barem koju poziciju iznad nakon 12 kola.

Zrinjski daleko bolji u međusobnom omjeru

Do sada su Velež i Zrinjski odigrali 49 derbija i 27 puta je slavio Zrinjski, 15 puta Velež, a sedam mečeva završeno je bez pobjednika. Dakle, pred nama je jubilarni 50. derbi mostarskih timova.

Posljednji koji je Velež dobio odigran je 10. maja 2014. godine, kada je u Vrapčićima bilo 1:0. Nakon toga je uglavnom dominirao Zrinjski, koji je slavio na proteklih pet derbija.

Posljednji put Zrinjski je na stadionu Veleža gostovao 26. oktobra 2016. godine. Tada se igrao revanš osmine finala Kupa, a Zrinjski je nakon 3:0 iz prve utakmice, u nešto izmijenjenom sastavu gostvao rivalu koji se tada takmičio u Prvoj ligi.

I tada je slavio Zrinjski s 2:1, a oba gola postigao je Toni Jović. Tada je Plemiće vodio današnji selektor U21 reprezentacije BiH, a igrali su Vasilj - Stojanović, Radeljić, Jakovljević, Sivrić, Petrak, Miketek, Pehar, Filipović, Jović, Mrkaić.

Za Velež su nastupali Voloder, Jakirović, Lukomirak, Zvonić, Alikadić, Memić, Jazvin, Papaz, Tatar, Ćemalović, Uzun. Ibro Rahimić bio je trener Veleža.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Taj meč pratilo je tek nekoliko stotina gledatelja, no sutra se očekuje nešto sasvim drugo. Velež je napokon tamo gdje mu je mjesto, a armija navijača koju ima redovno prati, koji će imati veliku podršku, a eventualna pobjeda nad ljutim rivalom dala bi krila momčadi Feđe Dudića.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

KlaCkaLica11
HSK Zrinjski 1992 Međugorje je HDZ-ova nakaza!
11 4
nijepoznat
Federalci
2 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi