Danko Šulenta je potezom kakav se ne pamti u BiH svima održao lekciju
Oko 6 miliona KM stići će od UEFA-e u kasu Zrinjskog, a poznavajući Šulentin rad i promišljenost prilikom svakog poteza zarađeni novac se sigurno neće tek tako bacati niz Neretvu

Zrinjski ispisao historiju bh. fudbala

Danko Šulenta je potezom kakav se ne pamti u BiH svima održao lekciju · Riječ, dvije...

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina konačno ima predstavnika u grupnoj fazi nekog od UEFA-ih takmičenja. Priliku da probije led dobio je Zrinjski, posljednjih godina daleko najorganizovaniji klub u našoj zemlji. Iza svega se krije čovjek koji je svojim mudrim i promišljenim potezima učinio da se navijači Plemića ovih dana osjećaju kao da su na sedmom nebu. 

Forminjem Konferencijske lige UEFA je omogućila i zemljama sa slabom reputacijom da imaju predstavnike u grupnoj fazi. To je vrlo vjerovatno bio i jedan od ciljeva Aleksandera Čeferina kako bi dobio naklonost nacionalnih Saveza koji i ne igraju važnu ulogu na međunarodnom nivou.

Promjena formata je značila da je i pitanje sezone kada će neki bh. klub izboriti plasman u grupnu fazu, a to je uradio klub koji ima najviše kontinuiteta u Evropi - Zrinjski.

U posljednjih deset godina mostarski Plemići samo jednom nisu igrali u evropskim takmičenjima, a upravo tada je "alfa i omega" sportskog segmenta u mostarskom klubu, Danko Šulenta, napravio potez kakav se ne pamti u BiH.

Zrinjski je prvi bh. klub koji je dočekao evropsku jesen

Za prohtjeve Zrinjskog neizobreni plasman u Evropu se smatra neuspjehom, tako je bilo nakon sezone 2020/21 kada su Plemići predvođeni Sergejom Jakirovićem "izvisili" u posljednjem kolu.

Oglasi

U takvim slučajevima nepisano pravila za bh. fudbal glasi da "trener leti", ali Šulenta se odlučio za suprotno te je ukazao maksimalno povjerenje Jakiroviću. Pratio je viziju, a odbacio tradiciju.

Taj potez se dvije godine kasnije ispostavio ključnim za historijski uspjeh jer je upravo Jakirović udario temelje današnjem Zrinjskom te je Pod bijelim brijegom kreirao najdominantniju ekipu u historiji Premijer lige.

Šulenta i Jakirović su se riješili potrošenih igrača, iako su neki od njih ranije pisali historiju Zrinjskog, te su se odlučili za mlade snage iz BiH te novajlije iz Hrvatske. Napravljen je sistem koji treba biti zvijezda vodilja ostalim klubovima u BiH, to se prvenstveno odnosi na povjerenje treneru.

Nakon osvojene titule 2022. penali protiv Slovana su Zrinjski dijelili od Konferencijske lige, a sve se vratilo godinu kasnije kada Plemići u džepu imaju grupnu fazu KL, dok eventualnim izbacivanjem LASK-a mogu i do grupne faze Europa lige.

Oglasi

Ogromne zasluga za uspjeh Zrinjskog pripadaju i Sergeju Jakiroviću

Odlaskom Jakirovića, kormilo je preuzeo Krunoslav Rendulić, osvojio je duplu krunu, sada donio i grupnu fazu.

Zrinjski je istovremeno napunio i kasu, oko 6 miliona KM stići će od UEFA-e, poznavajući Šulentin rad i promišljenost prilikom svakog poteza zarađeni novac se sigurno neće tek tako bacati niz Neretvu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Mostarski klub je napravio zaista nevjerovatan iskorak, kako u sportskom, tako i infrastrukturom i logističkom segmentu. Stižu trofeji, fudbaleri moraju da brinu samo za svoje partije na terenu, dok je stadion Pod Bijelim brijegom dobio dozvolu za grupnu fazu.

Za to je bilo potrebno samo dvije godine. Ponekad je od krucijalne važnosti znati izabrati trenutak da se nešto presiječe i pokaže hrabrost. Danko Šulenta zna kako...

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Frane
Kombinacija Šulenta - Lasić - Kabiri unosi nemir u cijelu državu, Kabiri prenosi iskustvo korntole nad palestinom pa lagano uspostavljamo potpunu kontrolu nad mulestinom.
5 10
hz_033
imali srece u zrijebu vise nego pameti, jedva prosli prvo predkolo, penali, cirkus, imali srece. OK ne osporavam svakako uspjehe, jesu poslozili ekipu, svaka cast i cestitke, ali de malo odvadite, spustite se na zemlju, tek treba da igrate veci broj utakmica, da samo nebude sad kanta za nabijanje!
9 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi