Zrinjski, Sarajevo, Željo i Široki čekaju rivale u Evropi

Žrijeb pretkola Lige prvaka i Evropske lige

Zrinjski, Sarajevo, Željo i Široki čekaju rivale u Evropi

E. Škorić

Ljeto je, između ostalog, rezervisano za nastupe bh. klubova u Evropi, a koliko će napraviti na evropskoj sceni uveliko ovisi i o današnjem žrijebu.

U 12 sati će se u sjedištu UEFA-e održati žrijeb parova za prvo i drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, dok će od 13 i 14 sati biti održano žrijebanje parova za prvo i drugo pretkolo za Evropsku ligu.

Dakle, prvo će Zrinjski saznati ime protivnika u pretkolu Lige prvaka, a onda će Sarajevo, Željezničar i Široki saznati s kim će odigrati prve evropske utakmice ovog ljeta.

Naravno, mnogo jasniju sliku imat ćemo nakon što UEFA oko 10 sati objavi dodatnu podjellu timova na grupe, kako na nosioce i nenosiocec, tako i na nekoliko dodatnih grupa, pa će biti skraćena potencijalna lista protivnika bh. klubova u Evropi.

Zrinjski je nenosioc i on će za rivale imati Celtic, Salzburg, Kopenhagen, Ludogorec, BATE, Legia, Maribor, Qarabag, Malmo, Astana, Partizan, Rijeka, Rosenborg, Sheriff, Hapoel Ber-Sheva i Hafnarfjordur. Ovaj potonji, tim sa Islanda, djeluje kao najbolja opcija, no ko god da bude izvučen za protivnika Zrinjskog, bit će teško bh. prvaku.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Utakmice drugog pretkola igraju se 11. i 12. jula, odnosno 18. i 19. jula, dok će mečevi drugog pretkola Evropske lige biti odigrani 13. jula i 20. jula, a prvog pretkola 29. juna i 6. jula. Bh. klubovi Željezničar i Sarajevo su nosioci u prvom pretkolu, dok je Široki Brijeg nenosilac. 

Nije tajna da se mučimo svakog ljeta u Evropi i protiv manje poznatih ekipa, te da nas iz godine u godinu čekaju sve teži zadaci i nažalost uglavnom završimo do trećeg pretkola i tu se završava evropski san klubova iz Bosne i Hercegovine, ali poželimo da ovaj put bude drugačije i da se radujemo uspjesima Zrinjkskog, Sarajeva, Željezničara i Širokog.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi