Nekada je igrao za BiH, a sada je vrhunski fotograf: "Jednu pobjedu na EP slavili smo kao Indijanci"
Foto - Instagram

Aleksej Nešović se prisjetio zanimljivih trenutaka

Nekada je igrao za BiH, a sada je vrhunski fotograf: "Jednu pobjedu na EP slavili smo kao Indijanci"

M. Šljivak

Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Aleksej Nešović (37) prisjetio se trenutaka dok je igrao za bh. selekciju. Priznaje kako je poziv prihvatio kako bi se što bolje prodao te je opisao luda dešavanja s Eurobasketa 2011. godine u Litvaniji, gdje je igrao.

Aleksej Nešović je u košarkaškoj karijeri promijenio ogroman broj klubova. Nastupio je u 22 različita kluba od 2002. do 2021. godine kada je završio karijeru, a bio je dio i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nešović je za Bosnu i Hercegovinu igrao na Eurobasketu u Litvaniji 2011. godine. Priznaje da je možda i pogriješio što je odabrao nastup za bh. tim prema kojem nije imao osjećanja.

"To je još jedan od koraka stranputicom i došlo je do ideje da igram za selekciju BiH, jer sam rođen u Sarajevu. Generalno, ne osjećam ništa prema toj reprezentaciji, jesam rođen tamo, ali sam otišao 1988. godine i nemam nikoga tamo. Ono odeš i nemaš nikoga", istakao je Nešović za 'Jao Mile' podcast.

"Strateški gledano je bilo bolje da odem igrati za A reprezentaciju Bosne, nego da igram za univerzitetsku selekciju Srbije. Igrao sam tad na zavidnom nivou, Moka Slavnić mi je nudio prvo da igram za univerzitetsku selekciju, pa da polako idem prem A selekciji".

Oglasi

"Međutim, ja slušam onu drugu stranu. Lakše će ti biti da nađeš ekipu, 30 posto ćeš biti skuplji igrač i odlučim se za Bosnu. Ali, bilo je to fantastično iskustvo i na kraju sam igrao na Evropskom prvenstvu, iako smo bili pometeni".

BiH je na Eurobasketu u Litvaniji dobila Crnu Goru i Hrvatsku, ali nije prošla u naredni krug. Nešović se sjeća ludovanja nakon pobjede.

"Dobili smo Crnu Goru ja mislim i onda smo kao Indijanci slavili cijelu noć po sobama. Ništa mi tad nije bilo jasno. Ono dobiješ jednu utakmicu na EP, onda soba i rokaj. Strašno".

"To mi je sad bilo interesantno na ovom Evropskom prvenstvu, kad je Bosna dobila Sloveniju i vidim da je to bilo pjevanje na parketu, ludilo. Rekoh ovo me podsjeća na nešto - istu grešku smo radili tad".

"Bila su tad impozantna imena u reprezentaciji. Teletović, Đedović, Gordić. Prijalo je biti dio te ekipe. To je ozbiljna ekipa bila", rekao je Aleksej Nešović.

Nakon okončanja igračke karijere Nešović se maksimalno posvetio fotografiji i video produkciji i posao mu ide veoma dobro.

Top Komentari

Slana_carsija
Ispraznite smeće iz stanova, glava, sportskih portala
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi