Zmajice večeras otvaraju Mundobasket: U grupi najbolja selekcija svijeta i dva kandidata za medalju
FOTO: FIBA

Historijski nastup za Bosnu i Hercegovinu

Zmajice večeras otvaraju Mundobasket: U grupi najbolja selekcija svijeta i dva kandidata za medalju

H. Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras otvara nastup na historijskom Svjetskom prvenstvu koje se ove godine održava u Australiji.

Zmajice su u grupi A sa selekcijama SAD-a, Belgije, Kine, Južne Koreje i Portorika.

U narednim redovima predstavit ćemo vam reprezentacije koje su protivnice izabranicama Gorana Loje.

PORTORIKO

Portorikankama će ovo biti drugi nastup na Svjetskom prvenstvu, a debi su imale 2018. godine na prvenstvu u Španiji gdje su u grupi imale omjer 0-3.

Ženska košarka u Portoriku nije toliko poznata kao muška gdje su Portorikanci dali i nekoliko NBA igrača, ali posljednjih godina i košarkašice lagano dolaze na scenu. Portorikanke su iznenadile sve 2021. godine kada su na američkom prvenstvu osvojile drugo mjesto što je bio i najbolji rezultat u historiji ove reprezentacije.

Oglasi

Na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Australiji zauzele su posljednje mjesto, ali na Mundobasket su došle umjesto Rusije kojoj su uvedene sankcije zbog invazije na susjednu Ukrajinu.

Košarkašice iz Portorika su igrale i na posljednjim Olimpijskim igrama gdje su upisale tri ubjedljiva poraza u grupi sa Kinom, Belgijom i Australijom.

Pola rostera igra u domaćem prvenstvu Portorika par košarkašica je u Italiji, Francuskoj, a ima i djevojaka koje igraju za američke koledže poput Jade Stinsons, dok je recimo Alison Gibson jedina košarkašica koja je visoka 1.90 m i naša selekcija će imati ogromnu prednost ispod koša sa nevjerovatnom Jonquel Jones.

JUŽNA KOREJA

Jedna od vodećih azijskih reprezentacija, ali reprezentacija koja je posljednjih godina u ogromnom padu. Na posljednja dva Munodbasketa upisale su ukupno šest poraza bez trijumfa i osvojile dva puta 13. mjesto.

Oglasi

U Aziji ne mogu parirati Kini i Japanu tako da su u jednom raskoraku po pitanju ženske košarke. Na posljednja tri azijska prvenstva ostale su bez medalje što je bio još jedan udarac za Korejanke.

Južna Koreja je na Svjetskim prvenstvima učestvovala 15 puta, ali najbolji rezultati se vežu za daleku 1967. i 1979. godinu kada su osvojile srebro. Sedam puta su nastupale na Olimpijskim igrama, a 1984. godine osvojile su srebro.

U trenutnom rosteru sve igračice igraju u domaćem prvenstvu, a Park Ji Hyun sa 1.85 m je prvi centar, tako da će Jonquel Jones i naše visoke igračice i u toj utakmici tu imati prednost.

KINA

Višestruke prvakinje Azije koje u Australiji sada traže korak više. Na posljednja dva Svjetska prvenstva zauzele su šesto mjesto, na Olimpijskim igrama u Tokyu bile su petoplasirane, a sve osim medalje u Australiji bio bi neuspjeh za reprezentaciju koja posljednjih godina mnogo ulaže u žensku košarku.

Oglasi

Da Kina dolazi sa velikim ambicijama i ozbiljnim sastavom svjedoči i prognoza FIBA-e koja je Kinu svrstala na treće mjesto favorita iza SAD-a i Australije. Posljednju medalju na Mundobasketu osvojile su 1994. godine, a to je bilo srebro.

Protiv Kine ćemo morati igrati u drugačijem stilu za razliku od Portorika i Južne Koreje jer imaju pod košem 21-godišnju Han Xu koja je visoka 2.05, a pomaže joj i Li Yueru sa 2.01. Vrlo dobre su i na šutu, što može biti dodatna opasnost ako ih krene.

BELGIJA

Reprezentaciju Belgije smo dobro upoznali i dobili dva puta. Jednom na Eurobasketu jendom u kvalifikacijama za Eurobasket. Belgijanke dolaze u svom standardnom rosteru.

Prva violina je WNBA zvijezda Emma Meesseman koju smo dobro upoznali u prethodna dva okršaja naše selekcije i Belgije.

Oglasi

U duelu BiH i Belgije ne bi trebalo biti puno iznenađenja s obje strane tako da možemo očekivati veoma zanimljiv susret. Belgija je jedna od najboljih evropskih reprezentacija, a ovo će im biti treći nastup na Svjetskom prvenstvu.

SAD

Kao i muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji su Dream Team. Zvijezde WNBA lige, višestruki svjetski i olimpijski prvak.

Komentarisati SAD bilo bi suvišno, a prednost je što naša selekcija protiv Amerikanki igra zadnji meč u grupi tako da će vjerovatno mnogo stvari biti jasno i Zmajice u tom meču mogu igrati opušteno i pokazati šta znaju protiv najbolje selekcije svijeta i prvog favorita za osvajanje zlatne medalje.

RASPORED UTAKMICA

Oglasi

Naše djevojke duel protiv Portorika igraju u noći sa srijede na četvrtak u 2 sata i 30 minuta.

DATUM DAN SAT TIM 1 TIM 2
22.09. ČET 02:30 BiH Portoriko
23.09. PET 06:30 Kina BiH
24.09. SUB 10:00 BiH Južna Koreja
26.09. PON 03:30 Belgija BiH
27.09. UTO 06:00 SAD BiH

U petak u 6 sati i 30 minuta na rasporedu je duel protiv Kine, a u subotu 10 sati duel protiv Portorika. U noći sa nedjelje na ponedjeljak (25.-26.9.) u 3 i 30 igramo duel protiv Belgije, a u utorak 27.9 u 6 sati ujutro duel protiv SAD-a.

Dvije pobjede bi vjerovatno bile dovoljno za ogroman rezultat i plasman u četvrtinu finala Svjetskog prvenstva gdje idu četiri ekipe iz obje grupe. Naša grupa se križa sa grupom B gdje su selekcije Asutralije, Japana, Srbije, Francuske, Kanade i Maljia.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo za žene:

Četvrtina finala je odmah na nokaut fazu, a sastaju se ekipe po sistemu naknadnog žrijeba. Nakon toga idu polufinala i borbe za medalju, a poražene ekipe ide u plasman od 5. do 8. mjesta.

Djevojkama i stručnom štabu želimo mnogo sreće i nema sumnje da su spremni u svakom pogledu za historijski nastup na Mundobasketu.

Top Komentari

Salt_boy075
Valjda pobjede koju utakmicu,al fino je ovo je ovo vodjeti!!
2 0
user1647539682
Kako ove zene mogu igrati svaki dan a one tamo mudonje se zale da je naporno..???
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije