Može li se desiti repriza Skenderije? Francuzi dolaze u dosta drugačijem, ali veoma jakom sastavu

Mejdan će biti ispunjen do posljednjeg mjesta

Može li se desiti repriza Skenderije? Francuzi dolaze u dosta drugačijem, ali veoma jakom sastavu

H. Zilić

Bh. košarkaše večeras u tuzlanskom Mejdanu očekuje još jedan veliki duel, ovaj put u kvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine, a protivnik je već sada dobro poznati rival selekcija Francuske i to će biti treći duel ove dvije reprezentacije u posljednjih 18 mjeseci.

U augustu 2022. godine u Skenderiji smo iznenadili Trikolore u nakon produžetka slavili rezultatom 96:90 u jednoj sjajnoj košarkaškoj predstavi.

Pomenuti duel je protekao u velikoj borbi, a obje selekcije su nastupile sa najvećim zvijezdama jer je tada NBA dozvoljao igračima da se priključe reprezentaciji.

Duel u Tuzli će biti dosta drugačiji, a u odnosu na taj meč u Skenderiji obje reprezentacije imaju dosta promjena u svojim rosterima.

Tako recimo u našem timu nema povrijeđenih Halilovića i Robersona, kao i Nurkića zbog NBA pravilnika, što znači da iz sarajevske petorke u augstu 2022. godine večeras gledamo samo Musu i Lazića.

Oglasi

U rosteru naše selekcije su još Atić, Penava, Gegić, Kamenjaš, Vrabac koji su bili dio tim 27. augusta 2022. godine, ali i Eurobasketa 2022. godine gdje smo također u grupi igrali sa Francuskom i poraženi smo 81:68.

Što se tiče Francuza iz tadašnje petorke u Tuzlu dolaze Luwawu-Cabarot, Yabusele i Albicy, a interesantno ostatak rostera Francuske je totalno drugačiji, tako da samo četiri igrača iz te utakmice u Skenderiji i sa Euorbasketa gledamo večeras u Mejdanu. Pored pomenute trojke tu će biti i Cordinier.

U Skenderiji su Francuzi u rosteru imali Jaiteha, Mbayea, Okoboa, Tarpeya, Fourniera, Heurtela, Goberta, a večeras ćemo gledati Francisca, Hoarda, Inglisa, Lacombea, Lessorta, Risachera, Strazela.

Koliko su Francuzi jaki bez obzira u kakvom rosteru došli dovoljno govori podatak da će u Mjedanu imati osam igrača iz Eurolige, tri igrača iz Eurocupa i jednog igrača iz domaćeg prvenstva.

Oglasi

U našoj selekciji Musa je jedini iz Eurolige, a Kamenjaš i Gegić igraju Eurocup. Ostatak tima su većinom košarkaši iz ABA lige, ABA 2 lige i domaćeg prvenstva, vani imamo još Penavu, Vrabca i Alibegovića.

Francuzi uvijek imaju paklen sastav

Sve u svemu posljednja tri duela Francuske i Bosne i Hercegovine su završila po jednim trijumfom Bosne i Hercegovine i Francuske u kvalifikacijama za Mundobasket 2023. godine i trijumfom Francuza na Eurobasketu 2022. godine.

Predaje nema i sigurno da će užarena atmosfera u Mejdanu biti veliki vjetar u leđa našoj reprezentaciji.

Francuska je u posljednjih 18 mjeseci protiv Bosne i Hercegovine igrala sa 18 različitih košarkaša u rosteru što dovoljno govori o njihovoj širokoj bazi i sve su bili igrači iz Eurolige, Eurocupa ili NBA, rijetko koji je bio iz domaćeg prvenstva koje je također veoma jako.

Sve navedeno govori da je Francuska košarkaška velesila i da jednostavno imaju ulogu favorita bez obizra u kakvom se sastavu pojavili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi