Bosna je na današnji dan pokorila Evropu

Bosna je na današnji dan pokorila Evropu

M. Šljivak

Na današnji dan 1979. godine sarajevska Bosna je osvojila titulu evropskog prvaka.

U periodu bivše Jugoslavije igrala se izuzetna košarka. Bosna je bila jedan od simbola košarke, a mnogobrojne domaće uspjehe sarajevski tim je nadmašio osvajanjem titule prvaka Evrope.

Titula evropskog prvaka osvojena je u francuskom Grenobleu. Pred više od 12.000 gledalaca u finalu je srušen italijanski Emerson rezultatom 96:93, a pokojni Žarko Varajić je ubacio 45 poena u ovom meču.

Najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena meč je završio sa 30 poena, a Sarajevo je priredilo nevjerovatan doček za svoje šampione.

Ekipu Bosne je do trofeja najbolje evropske ekipe odveo legendarni Bogdan Boša Tanjević, a igrači koji su podigli trofej su:

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Ratko Radovanović, Boro Vučević, Predrag Benaček, Sabit Hadžić, Nihad Izić, Svetislav Pešić, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Sabahudnin Bilalović, Dragan Zrno i Rođeni Krvavac.

Top Komentari

ratip irats
Vrijeme i zivot cine svoje. Među zivima vise nisu: Kinđe, Varaja, Bilalović i Sabe...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi