Budućnost nakon produžetka savladala Partizan

ABA Superkup

Budućnost nakon produžetka savladala Partizan

M. Šljivak

Košarkaši Budućnosti plasirali su se u finale ABA Superkupa koji se igra u Laktašima nakon što su večeras u polufinalnom duelu nakon produžetka savladali Partizan rezultatom 90:87.

Partizan je bolje otvorio ovaj meč. Uspio je beogradski tim da serijom od 10:0 na sredini prve dionice da dođe do plus 10 (17:7), ali se Budućnost potom probudila i trojkom Ivanovića na dvije minute prije kraja prvog perioda dolaze do vodstva 18:19.

Ipak, završnicu ovog dijela igre mnogo bolje odigrava Partizan i nakon deset minuta igre crno-bijeli su imali pet poena prednosti, 24:19.

Budućnost je uspjela početkom druge dionice u jednom trenutku da povede (26:27). Međutim, ostatak druge dionice potpuno je pripao Partizanu koji je na odmor otišao sa šest poena prednosti, 49:43.

Treća dionica donosi dosta zanimljivu borbu. Partizan je imao prednost većim dijelom ovog dijela meča, ali je Budućnost konstantno bila blizu i u nekoliko navrata je uspjela i da povede.

Trener aktuelnog ABA šampiona Aleksandar Džikić igrao je sa četiri niska igrača i centrom, to im je i davalo rezultat i nakon druge dionice su došli na minus dva, 67:65.

Posljednja dionica meča donosi veoma jake odbrane. Napadački su ekipe potpuno stale i viđeno je nekoliko velikih promašaja sa obje strane. Tek su se u finišu meča malo probudila oba tima i nešto su uspjeli da pogode.

Na kraju se u posljednji minut ušlo rezultatom 75:73 za Partizan. Beogradski tim potom promašuje dva napada i Budućnost je dobila šansu da preokrene rezultat.

Zatim je Nikola Ivanović uzeo sve u svoje ruke. Pogodio je polaganje uz dodatno bacanje i Budućnost je došla do vodstva na šest sekundi do kraja, 75:76.

Potom je Ivanović faulirao Alekseja Nikolića. Ovaj pogađa samo jedno bacanje, a Budućnost je dobila novi napad za pobjedu. Lopta je išla u ruke Ivanoviću, ali ovaj ne pogađa i nakon 40 minuta bilo je neriješeno, 76:76

Na krilima Popovića Budućnost u jednom trenutku odlazi na plus sedam (76:83) i činilo se kako je u ovom meču sve gotovo. Međutim, predaje nije bilo i Partizan se ponovo vratio u meč.

Međutim, Budućnost je imala više snage u finišu. Odigralis u nekoliko dobrih odbrana i pogodili su kada su trebali, te su na kraju slavili pobjedu koja ih vodi u finale ABA Superkupa.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Earl Clark je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa 17 poena, Coty Clarke je dodao 16, a Nemanja Gordić 12 poena.

Vanja Marinković je kod Parizana ubacio 19 koševa, Jock Landale je dodao 15, a Rade Zagorac 15 poena. Amar Gegić je igrao odlično u odbrani, a meč je završio sa dva poena za 25 minuta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi