CSKA je novi prvak Evrope!

Pobijedili Anadolu Efes u finalu

CSKA je novi prvak Evrope!

M. Šljivak

CSKA je u finalu Eurolige večeras u Vitoriji savladao Anadolu Efes rezultatom 83:91 i došao je do osmog naslova najbolje ekipe u Evropi.

U finalu smo gledali zaista sjajnu, pravu košarku sa odličnim napadom i odbranama u cijelom toku meča, a na kraju je CSKA ipak bio bolji tim.

Efes je imao bolje otvaranje meča. Izlgedali su jako dobro u početnoj fazi utakmice, ali je CSKA na krilima fantastičnog Coryja Higginsa ubrzo okrenuo meč na svoju stranu i stekli su u jednom trenutku i 12 poena prednosti u finišu prvog perioda (17:29).

Međutim, Rodrigue Beaubois pogađa trojku i završava prvi period sa 20:29 u korist Moskovljana, koji su tako stekli jako dobru prednost.

Uvodne minute drugog perioda donijele su poprilično neefikasnu košarku. U više od tri minute samo je CSKA pogađao i došao je do plus 14, 20:34, ali se potom budi i turski tim.

Konačno je Efes zaigrao odbranu, počeli su u pogađati, a razlike Armejaca se sve više topila i poenima sjajnog Shanea Larkina se na odmor otišlo sa samo dva poena prednosti u korist CSKA, 42:44.

Trojkom Krunoslava Simona na otvaranju drugog perioda Efes nakon dugo vremena ponovo vodi (45:44), da bi zatim promašili napad za povećanje vodstva.

Zatim je ponovo uslijedio dio utakmice u kojem je CSKA bio itekako dominantan. Ponovo je odbrana jako dobro funkcionisala, majstorski su rješavali sve situacije u napadu i ponovo su došli na plus 14, 54:68.

Međutim, predaje nije bilo. Efes jednostano nije želio tako lako da odustane od borbe za naslov, pa su se ipak uspjeli ponovo vratiti u meč, a ponovo u posljednjem napadu pogađa Shane Larkin za samo minus šest na ulasku u posljednju dionicu, 62:68.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Nije Efes međutim uspio kreirati veliki preokret u posljednjoj dionici. Jednostavno je CSKA previše dobar tim da bi sebi dozvolili takav luksuz da izgube dobijenii meč, iako je istanbulski velikan konstantno bio jako blizu.

Na kraju je CSKA došao do pobjede i osmog naslova prvaka Evrope, a do trijumfa su ih večeras vodili Cory Higgins i Will Clyburn sa po 20 poena, dok je na drugoj strani Shane Larkin ponovo oduševio sve i meč je završio sa 29 koševa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi