Novi format Eurolige: U takmičenje se uključuje i Dubai
FOTO: EPA

Od 2025. godine

Novi format Eurolige: U takmičenje se uključuje i Dubai

Haris Zilić

Košarkaška Euroliga sprema nove promjene u formatu i uskoro bi najjače klupsko evropsko takmičenje trebalo brojati 24 kluba umjesto dosadašnjih 18.

U Euroligi bi igralo trenutnih 18 ekipa, vratili bi se klubovi iz Rusije, CSKA i Zenit, wild Card bi dobili Paris Basektball za koji igra naš Amar Gegić te London Lions.

Dakle, ako stvari ostanu kakve jesu, Bosna i Hercegovina bi Euroligi imala Džnana Musu u dresu Reala i Amara Gegića u dresu Parisa.

U novoj Euroligi bi mjesto dobio i Dubai sve zbog finansijke težine i jačine Eurolige. Svoje mjesto bi imao i pobjednik Eurocupa.

Dakle to su 24 kluba koja bi činila novi format.

Takmičenje bi bilo po uzor na NBA. Bile bi Zapadna i Istočna konferencija sa po 12 timova.

Oglasi

U regularnom dijelu sezone igrala bi se 22 kola u obje konferencije , a nakon toga play off.

Novi sistem play offa nije definisan, ali vjerovatno bi prvih osam ekipa išlo u play off.

Ako bi se igralo ko u NBA to znači da bi se igralo po sistemu 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 u konferencijama i nakon četvrtine finala, polufinala i konferencijskog finala, prvaci konferencija bi igrali veliko finale.

Ipak ima i solucija da finalisti konferencija igraju standardni Final Four sistem, a ima i opcija da se odmah od play offa križaju konferencije tako reicmo 1. sa zapada protiv 8. sa istoka, 2 -7, 3-6, 4-5, sve dok se ne dođe do četiri najbolja tima i Final Foura.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

U slučaju konfernecijskog play offa to znači da recimo ekipa sa istoka nebi prije same završnice igrale sa ekipama sa zapada, što znači da Partizan, Crvena zvezda, Olympiakos ne bi mogli prije završnice urkstiti kioplja sa Realom, Barcelonom, Asvelom...

Sve u svemu novi format na snagu bi trebao krenuti od 2025. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi