Francuska prejaka za BiH

Kvalifikacije za SP

Francuska prejaka za BiH

E. Škorić, foto: EPA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena od Francuske sa 84:65 u drugom kolu kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.


Izabranici Duška Vujoševića u petak su uspjeli da slome Ruse u Skenderiji i da upišu pobjedu na startu kvalifikacija za Mundobasket, no gostovanje Francuskoj bio je znatno teži ispit i to je bilo vidljivo od samog početka meča-+

Iako smo poveli 2:0 i 4:2, Francuzi su 9:0 serijom preokrenuli stvar u svoju korist, a nakon 10 minuta igre na semaforu je bilo 19:12, pa smo se pribojavali da bi vrlo brzo mogli da čestitamo favorizovanom domaćinu na trijumfu.

Druga četvrtina je, međutim, bila znatno bolja za naš tim, pa smo u jednom trenutku došli do izjednačenja (31:31), no u ostatku druge dionice Francuzi su uspjeli da steknu pet poena prednosti, pa su na odmoru imali vodstvo 39:34.

Nedostajali su u tom dijelu igre poeni Džanan Muse, no neke trojke Nemanje Gordića i Milana Mlioševića održavale su nas na životu. Francuzi u nastavku nisu dozvolili da se razigramo, a u odbrani smo teško zaustavljaji raspoložene francuske košarkaše.

Musa nije bio pretjerano raspoložen za poene večeras, a opet smo zakazali u toj presudnoj trećoj četvrtini. Jednostavno, nudili su se francuski igrači, davali am prostora za povratak, ali redom su naši momci promašivali vanjske šuteve, pa je domaćin došao do tog trenutka maksimalnih 9 poena prednosti (49:40).

Taman kada smo se vratili u meč, Lacombe iz jednog posjeda ubacuje četiri poena (trojka uz faul Miloševića), pa Francuzi odlaze na dvocifrenu prednost. Nakon tri četvrtine je Francuska vodila 61:49 i bila je nadomak pobjede.

I kada se činilo da se vraćamo u zadnjoj dionici, Francuzi opet uspijevaju da naprave seriju i da odu na 13 razlike, pa je bilo zaista teško vratiti se iz takvog zaostatka protiv jedne takve selekcije.

U ostatku meča Francuska je uspjela još da ostvari uvjerljivu pobjedu, drugu u kvalifikacijama, a mi se moramo ipak vratiti duelima s Belgijom i Rusijom, gdje su nam šanse znatno veće.

Bouteille je ubacio 12, po 11 Jackson i Lacombe, Labeyrie 13, a Diaw i Albicy po 10 poena kod Francuske. Gordić je bio najbolji u našem sastavu sa 16 poena, Milošević je ubacio 15, Stipanović 13, Kikanović 10, dok je Musa ubaico samo jedan poen uz 0/8 šut iz igre.

Francuska - BiH 84:65

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Okobo, Diaw 10, Jaiteh 2, Albicy 10, Labeyrie 13, Koffi 4, Julien 5, Lacombe 11, Jackson 11, Fall 4, Konate 2, Bouteille 12.

BiH: Lončar, Atić 10, Stipanović 13, Vrabac, Milošević 15, Gegić, Gordić 16, Kikanović 10, Misa 1, Hasandić, Lazić, Sulejmanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi