NBA zvijezda Joel Embiid dobio francuski pasoš
Foto - EPA

Može igrati za reprezentaciju

NBA zvijezda Joel Embiid dobio francuski pasoš

M. Šljivak

Zvijezda Philadelphia 76ersa Joel Embiid (28) dobio je francusko državljanstvo i uskoro će debitovati za reprezentaciju ove zemlje.

Embiid koji je rođen u Kamerunu ranije je iskazivao želju da obuče dres francuskog nacionalnog tima, a ta želja će mu biti ispunjena.

Vlada ove zemlje saopštila je kako je Embiid dobio pasoš Francuske 4. jula i nema više nikakvih prepreka da zaigra za nacionalni tim ove zemlje.

Embiida nema na spisku reprezentacije za utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ili za Eurobasket i pretpostavlja se da će on igrati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine ili godinu ranije na Svjetskom prvenstvu.

Njegov dolazak u nacionalni tim ne dopada se određenim igračima. Andrew Albicy je jedan od njih.

"Nije igrao u Francuskoj, nema ništa s našom državom osim porodice koja živi ovdje i osim činjenice da govori jezik. Moguće je da nije nikad ni kročio na francusko tlo", rekao je Albicy.

Nema dileme da bi dolazak Embiida u nacionalni tim ovu reprezentaciju itekako podigao jer se radi o jednom od najboljih košarkaša svijeta.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Protekle sezone Embiid je bio najbolji strijelac NBA lige i prosječno je ubacivao 30.6 poena po meču uz gotovo 12 skokova po utakmici.

Ukupno je u NBA karijeru na prosjeku od 22 poena i 10 skokova po meču.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi