Roberson: Igranje za Bosnu? Nije tu bilo previše razmišljanja, naučio sam i neke riječi bosanskog

Naturalizovani Amerikanac govorio za SportSport.ba

Roberson: Igranje za Bosnu? Nije tu bilo previše razmišljanja, naučio sam i neke riječi bosanskog · Intervju

E. Haračić

U Evropi je sasvim normalnna pojava da neka od selekcija u svojim redovima ima naturalizovane košarkaše. Među njima je i reprezentacija BiH.

Ranije je niz Amerikanaca nosilo dres bh. nacionalnog tima koji su ostavili odličan utisak. Sada ta uloga pripada Johnu Robersonu, iskusnom playmakeru koji se pokazao kao veliko pojačanje za našu reprezentatvnu vrstu.

Ovaj 33-godišnjak je u razgovoru za SportSport.ba govorio o aktuelnom trenutku reprezetnacije BiH, navijačima, saigračima, selektrou Bosniću i drugim temama.

Bosna i Hercegovina je odigrala dvije odlične utakmice protiv Češke i Bugarske na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Koliko ste zadovoljni vašom igrom i cijelog tima?

Ostvarili smo dvije važne pobjede. Prva utakmica u Sarajevu je bila odlična, bili smo malo nervorzni zbog atmosfere i navijača na tribinama, ali smo odigrali odlično drugo poluvrijeme. Navijači su nam dali energiju. Protiv Bugarske smo igrali odlično defanzivno, naši visoki dečki su kontrolisali igru pod reketom, mi smo kontrolisali loptu. Samo trebamo nastaviti u ovom ritmu.

Za bh. reprezentaciju igrate duže od jedne godine. Koja je bila Vaša najbolja utakmica?

Oglasi

Da budem iskren mislim da sam bio solidan, mislim da se nijedna utakmica utakmica ne izdvaja, za sada smo na učinku 6:0 i to je ono što mi je najvažnije. Moja igra je da tim pobijedi, to smo i uradili.

Kako ste se odlučili igrati za Bosnu i Hercegovinu? Šta je bio glavni razlog?

Kada je selektor Bosnić dobio posao, pozvao me i pitao da li sam zainteresovan da igram za Bosnu, nisam previše razmišljao, znam prošlost, znam kaka je košarkaška prošlost u zemlji, to je za mene bila velika prilika i za sada je odlično iskustvo. Vidjeti koliko je važna reprezetnacija navijačima. Podrška koju dobijamo je nevjerovatna, dosta me i ljudi kontaktiralo i poručili su mi da su presretni sa mnom, tako da je divan osjećaj.

Lako je primjetiti da je u ekipi sjajna atmosfera. S kojim saigračem si najviše u kontaktu?

Oglasi

U timu vlada sjajna hemija, imamo odlične dečke, nema sebičnosti, nema negativne energije, svi smo u kontaktu, imamo zajedničku grupu, šaljemo poruke jedni drugim, stvarno grupa odličnih momaka.

Navijačima si veoma drag. Šta misliš o njima?

Navijači su nevjerovatni, daju nam veliku podršku, poznaju košarku. Navijaju za nas, sama atmosfera u Sarajevu je bila nevjerovatna. Glasno su navijali, davali su nam energiju. Jedva čekam da zaigram ponovo pred njima.

Selektor Bosnić je kreirao dobar tim. To je kombinacija mladih i iskusnih igrača. Kakvo je Vaše mišljenje o selektoru?

Tim je odlično izbalansiran. Ima tu mladih momaka i veterana. Imamo dosta igrača koji mogu igrati više pozicija, dosta ih je svestrano to nam pomaže oko odbrane, posebno u napadu, možemo napasti ispod koša, ali i sa poludistance. Selektor je napravio odličan posao sastavljanjem ovog tima i implementiranjem svog sistema, na nama je da ga izvršimo i mislim da to do sada radimo odlično.

Oglasi

Selektor Bosnić je odličan trener, veliki motivator, dečki vole igrati za njega, veoma je pozitivan kada trenira, dečki su spremni da se zalete u zid radi njega zbog njegove energije i stava. Svi ga volimo i spremni smo da uradimo sve za njega.

U Strasbourgu imate odličnu sezonu. Jeste li odredili glavne ciljeve?

Za sada ide dobro u Starsborugu, borimo se u Ligi prvaka i prvenstvu Francuskoj. Imali smo dosta povreda, ali smo to prevazišli i igramo poprilično dobro. Cilj nam je da ostanemo zdravi i dobro završimo sezonu. Glavni cilj je da doguramo što dalje u Ligi prvaka i da ostvarimo što bolji rezultat u prvenstvu, nadam se da to možemo ostvariti.

Jeste li počeli učiti bosanski jezik. Znate li neke riječi? Je li teško?

Naučio sam neke osnovne riječi. Kao što su "hvala", "dobro jutro", "idemo"... Samo osnovno, ništa specijalno, nastojim da naučim koliko mogu, vidjet ćemo koliko ću uspjeti.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Imate li možda podršku za navijače? Šta Vama predstavlja igrati za Bosnu i Hercegovinu?

Hvala navijačima za podršci, a od nas mogu očekivati da ćemo dati sve od sebe svaki put kad izađemo na parket. Predstavljamo Bosnu, nosimo taj dres i učinit ćemo sve da ga predstavimo dobro", završio je Roberson na kraju razgovora za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi