Nurkićeva elegancija i sarajevska uspavanka za najboljeg defanzivca svijeta
FOTO: T. Hebib

Veliki trijumf bh. reprezentacije

Nurkićeva elegancija i sarajevska uspavanka za najboljeg defanzivca svijeta · Riječ, dvije...

Haris Zilić

Sport može biti vrlo jednostavan, ako igru postavite u pravom trenutku i u pravo vrijeme, sa jasnim cljem. I takva je košarka, elegantan, jednostavan sport koji igrate glavom, a mišiće postavite kao dodatni bonus.

I bilo je tako sparne augustovske noći u Sarajevu u dvorani koja nosi ime "Mirza Delibašić", ime čovjeka koji je za mnoge igrao najljepšu košarku u svoje vrijeme.

U prepunoj dvorani, gdje se sa tribina palila iskra bosanskog inata i hercegovačkog samopouzdanja, otpjevana je jedna sportska uspavanka reprezentaciji za koju će mnogi reći da je nakon američkog Dream Teama najjači skup košarkaških majstora.

Predvođeni su čovjekom koji je tri puta bio najbolji defanzivac NBA lige, ali 27. augusta 2022. godine u hramu košarke, kultnoj Skenderiji, bio je samo običan smrtnik koji se izgbubio u predavanju momka koji je sinoć pokazao da milionski ugovor nije slučajna stvar.

Ono što je Jusuf Nurkić uradio Rudyu Gobertu u Skenderiji odjeknulo je svjetskim medijima, ali i pokazalo da u Bosni i Hercegovini znamo itekako odigrati kada hoćemo, odigrati svjetski i maestralno, bez obzira ko je sa druge strane terena.

Nurkić je u više od skoro 40 minuta igre (dobio petu ličnu u produžetku), spustio Goberta na šest poena iz igre, nije mu dozvolio nijednu blokadu, a u igri 1 na 1, Nurk je ubacio 12 poena preko Goberta i iznudio četiri slobodna bacanja.

Jusuf je vukao i kompletnu reprzentaciju naše zemlje, gdje je svaki momak odradio tačno zadatke kakve je pred njih postavio selektor Bećiragić sa pomoćnicima. I kako to biva u sportu iz jake odbrane stiže lagan napad, a pazite ovaj podatak. Bosna i Hercegovina je drugu reprezentaciju svijeta spustila na samo pet poena u drugoj četvrtini. Francuzi osam minuta i 23 sekunde nisu zabili poena. To se ne pamti u historiji košarke, to ne pamti reprezentacija koja je sastavljena od NBA i euroligaških zvijezda.

Pobjeda za samopouzdanje i pobjeda nakon koje košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine sada ozbiljno shvataju, tako će biti i na Eurobasketu koji počinje 1. septembra.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Ispred nas je teška grupa sa bišvim i aktuelnim prvacima Evrope, osvajačima svjetskih i olimpijskih medalja, a jedna takva sila sinoć je položila oružje u Skenderiji.

Dokazali smo da možemo, a sada ona druga igra, ona psihološka igra. Koncetracija na Eurobasket i prvi meč protiv Mađarske, i ko zna možda je 27. august 2022. godine i ta nezaboravna noć u Skenderiji bio ogroman vjetar u leđa mladoj reprezentaciji koja je pokazala da može puno.

Top Komentari

K79
kao i obično već se dižemo u nebesa nadam se da nas Madzari neće razmazat ko vaJkrem :D
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi