Kako su uništeni NBA snovi novog košarkaša Igokee?
(Foto: Utepathletics.com) Počelo je sa "neovlašetnom" prodajom patika, a završili seksualnim napadom. Pokušavao je Artis tužbama "oprati ime", ali uzalud...

Artisov život nije obilježila samo košarka...

Kako su uništeni NBA snovi novog košarkaša Igokee?

Igokea je jučer i zvanično potvrdila dolazak novog košarkaša i to Dominica Artisa, nekadašnjeg igrača uglednog američkog Univerziteta Oregon. Međutim, košarka nije bila najveća briga u životu ovog 25-godišnjeg beka, njegova prošlost krije neke "mračnije" tajne, a iako je bio prilika za velike stvari, Univerzitet Oregon mu je donio i velike glavobolje.

Artis je u Igokeu stigao iz poljskog Černi Slupsa, reklo bi se klub ispod svakog nivoa za košarkaša koji je nekada važio za jednog od najtalentovanijih koledž igrača u Americi.

Zaigravši za Oregon Duckse Artis je ubrzo, još tokom svoje prve godine u ekipi, postao jedan od 100 igrača koje su pomno pratili NBA skauti. Sanjao je Artis o NBA ligi, ali nevolje su ga jednostavno pronalazile, a sa svakim "kiksom" on je bio sve dalje i dalje o parketa najbolje košarkaške lige na svijetu.

Kao "frashmen" je vodio Oregon do 28 pobjeda u sezoni, ali onda dolazi sezona 2013/2014 i počinju njegovi problemi.

Prvo je ga je koledž suspendovao na devet utakmica zbog prodaje patika namijenjenih samo za članove ekipe, da bi mart 2014. godine zauvijek označio njegov život i karijeru. Optužen je tada Artis zajedno sa dvojicom svojih saigrača, Damyeanom Dotsonom i Brandonom Austinom za seksualni napad tokom jedne žurke organizovane van kampusa Univerziteta Oregon.

Protiv optuženog trojca nikada nisu podignute kriminalne optužbe, policija i sudovi nisu poduzeli nikakve korake protiv njih, ali je zato Univerzitet Oregon bio rigorozan.

Suspendovani su sa Univerziteta Oregon Dotson, Austin i Artis na 10 godina. Takvom odlukom uništeni su i snovi Dominica Artisa o NBA ligi, s obzirom da više nije bio članom elitnog koledža, te je prestao biti zanimljiv skautima NBA ekipa.

Dobio je priliku igrati za ekipu Univerziteta Teksas iz El Pasa, ali stvari jednostavno nisu više bile iste.

"Prvo me je to sve mučilo. Ljudima su u mislima bile samo te optužbe protiv mene. Mogao sam to vidjeti u njihovim očima. Ali oni koji pročitaju šta se zaista desilo razumiju. Nema više tog pogleda u njihovim očima. Ipak, sve to prihvatam. Naučio sam puno iz čitave situacije. Nastavljam raditi samo ono što je ispravno. Sada mi je jasno da život nije samo košarka, bitno je i to kakva ste osoba", izjavljivao je Artis za Americansportsnet.com po dolasku na Univeritet Teksas.

Osjećali su Artis i Dotson da je Oregon učinio veliku nepravdu prema njima, pa su 2016. godine podnijeli tužbu protiv ovog Univerizeta. Tužili su njih dvojica Univeritet Oregon, ali i predsjednika, dekana i zamjenika predsjednika, a tražili su po 10 miliona dolara odštete.

"Način na koji je Univerzitet Oregon postupao u ovoj situaciji pokazuje nerazumijevanje i studenata i zakona. Bilo je toliko uznemiravajuće da sam morao podinjeti tužbu... Radi se o momcima sa NBA ambicijama. Oni su u najboljim godinama, a oduzete su im karijere i pokvareni životi samo zbog užasnog postupanja Univerziteta Oregon", izjavio je te 2016. godine za Dailymerald.com advokat Artisa i Dotsona Alex Shapiro.

Nešto ranije je i Brandon Austin tužio Univerzitet u Oregonu to za izsnos od 7.5 miliona dolara, ali je ova ustanova iskoristila sve svoje resurse kako bi se odbranila.

Ipak, nije se Oregon nešto ranije uspio odbraniti od tužbe NN, navodne, žrtve seksualnog napada kojoj je Univeritet morao isplatiti 800.000 dolara odštete i omogućiti besplatno školovanje.

Međutim, zanimljiv je jedan pasus iz tužbe koju je Austin podnio protiv Oregona, a u kojem njegov advokat navodi: "Iako zvuči nevjerovatno, pravni zastupnici Oregona su kontaktirali advokate Brandona Austina, i u biti priznali da Univerzitet vjeruje da studentica nije govorila istinu o saksualnom napadu. Univerzitet je želio pomoć Austina u odbrani od njene tužbe".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

Navodna žrtva napada je dakle dobila odštetu, dok je tužba Dotsona i Artisa dva puta odbijena pred sudom, jer nadležni organi nisu smatrali da postoje razlozi za istu.

Artis je tako, iako "ni kriv ni dužan" pred krminalnim sudom, ostao bez prava na pohađanje Univeriteta Oregon, ali i bez odšteta, a danas umjesto u NBA ligi za život zarađuje u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi