Težak poraz košarkašica BiH od super snažne Kanade
Foto: FIBA

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Težak poraz košarkašica BiH od super snažne Kanade

E. Ganibegović

Nakon što je u izostanku Bjelorusije bila slobodna u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Australiji, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Osaki u drugom kolu protiv Kanade rezultatom 96:64.

Kanada je povela s 2:0, Jones je uzvratila s pet poena za 2:5 i to je bilo jedino vodstvo naše selekcije na ovoj utakmici.

Vidna je bila nervoza i pritisak kod naših djevojaka, šut nas nije išao, dok su Kanađanke 'sve pogađale' i nakon prve dionice imale su +11, 30:19.

U drugoj četvrtini nastavile su tamo gdje su stale i na poluvrijeme se otišlo sa zaostatkom od 21 poena, 57:36 vodile su Kanađanke.

I u trećoj četvrtini protivnice naše selekcije povećavale su prednost i s 24 poena prednosti ušle u posljednji period meča, koji je tako bio samo formalnost.

Oglasi

Ono za što se mora skinuti kapa Kanađankama jeste način na koji su zaustavile najbolju košarkašicu svijeta, našu Jonquel Jones, koja je ubacila 15 poena što je za njene standarde malo.

Najefikasnija košarkašica kod nas bila je Nikolina Babić sa 16 poena, te po jednim skokom i asistencijom.

Selekciju Kanade predvodila je nevjerovatna Carleton koja je ubacila 28 poena, uz šest skokova i tri asistencije, a pratila ju je Achonwa s 21 poenom, osam skokova i šest asistencija.

Treba reći da je utakmica s Kanadom bila prva u historiji naše reprezentacije protiv neke selekcije van evropskog kontinenta.

Oglasi

Narednu utakmicu naša selekcija igra već sutra protiv Japana od 10 sati po centralnoevropskom vremenu, dok je Kanada završila svoj nastup, s obzirom da Bjelorusija nije stigla na turnir. 

Kanada i Japan sada imaju po jednu pobjedu, dok je naša selekcija bez trijumfa. Podsjetimo, u prvom kolu je Japan savladao Kanadu rezultatom 86:79 nakon produžetaka.

S obzirom na to da Bjelorusija nije došla na turnir zbog problema s koronavirusom, sve tri selekcije bi se trebale naći na Mundobasketu, no zvanične potvrde iz FIBA-e još uvijek nema.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo za žene:

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, 2. kolo:

Kanada - Bosna i Hercegovina 96:64 (30:19, 27:17; 19:16, 20:12)

Top Komentari

E.Car
Ponos BiH su ove cure!!! Kako god da odigrate sve vam je oprošteno.
12 0
DeteVi
Nema veze, prijateljska, ali moramo poraditi na nekim stvarima prije prvenstva
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi