Ko će večeras postati vlasnik La Decime: Željko Obradović ili Real Madrid?

Real protiv Fenera u finalu Eurolige

Ko će večeras postati vlasnik La Decime: Željko Obradović ili Real Madrid?

E. Škorić

U Beogradu se večeras igra veliko finale završnog turnira Eurolige, a snage će odmjeriti Real Madrid i Fenerbahče.

Stvar je jasna, trener Fenerbahčea Željko Obradović želi da odbrani naslov s prvakom Turske, te da dođe do desete titule prvaka Evrope. S druge strane, Real Madrid traži svoju La Decimu (10. titulu).

Obje ekipe su zasluženo tu gdje jesu, a ko će otići do kraja? Fener je u doigravanju s 3:1 pobijedio protiv Baskonije, zatim su izbacili Žalgiris u polufinalu, a u regularnom dijelu sezone su imali omjer od 21 pobjedu i devet poraza i završili su odmah iza CSKA.

Real Madrid je imao dva poraza više u regularnom dijelu sezone, no Kraljevi su ozbiljnije shvatili nokaut fazu, pa su eliminisali Panathinaikos s 3:1, a u polufinalu su nadigrali CSKA iz Moskvu, lidera iz regularnog dijela sezone.

Real ima bolji omjer u međusobnim duelima (13-8), ali je španski tim ispao od Fenera prošle godine u polufinalu Eurolige. Sergio Llull se vratio Realu i upravo on je ključni faktor u igri Madriđana, ali treba naglasiti da se u Lasovom sastavu najviše ipak ističe kolektiv.

Luka Dončić je tu da prelomi kada bude potrebno iako je još klinac, Taylor, Thompkins i Ayon rade sjajne i korisne stvari, oporavio se i Campazzo...Teško da neko može biti favorit protiv Reala, ali Fener je ipak taj koji brani naslov i koji je igrao finale na F4 u protekle tri sezone.

Ima priliku da postane tek treči klub koji je u ovom vijeku odbranio naslov prvaka nakon Maccabija 2005. i Olympiakosa 2013. godine, a Željko Obradović, kao što rekosmo, priliku da dođe do jubilarnog 10. naslova.

Fenerbahče ima zaista širok roster igrača i ne možete nikada predvidjeti ko će voditi ključnu riječ. Ponekad je Wanamaker taj koji eksplodira, nekada Dixon, Gudurić, Kalinić i Vesely, pa Sloukas, Deverioglu... Dakle, gledaćemo okršaj sjajnih igrača, ali samo jedan može biti najbolji u ovoj sezoni.

"Vesely, Wanamaker, Gudurić, Meli, Thompson, Kalinic, oni su nevjerovatan tim. Igraju veoma čvrsto i agresivno. Imaju odličnu rotaciju. Kada govorimo o Fenerbahčeu i Real Madridu u finalu, govorimo o dva sjajna tima. Oba tima imaju odlične igrače, znamo koliko će teško biti", rekao je trener Reala Pablo Laso.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

„Kada govorimo o finalu, ne razmišljam o tom mom jubileju i potencijalnoj desetoj tituli. Mnogo je važniji tim, igrači i ti naši navijači“, rekao je Obradović.

Susret Reala i Fenera na programu je u 20 sati, a tri sata ranije počet će duel CSKA Moskve i Žalgirisa za treće mjesto.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije