Košarkaši Čelika u majstorici slavili protiv Igman Burcha i izborili finale
Avdibegović još jednom pokazao svoje kvalitete, večeras je predvodio svoj tim do druge pobjede i plasmana Čelika u finale prvenstva za ulazak u Premijer ligu

Zeničani preokretom u polufinalnoj seriji do plasmana u finale

Košarkaši Čelika u majstorici slavili protiv Igman Burcha i izborili finale

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Košarkaši Igman Burcha i zeničkog Čelika večeras su odigrali majstoricu u okviru polufinala play-offa A1 lige za košarkaše. U još jednom sjajnom meču pobjeda je na kraju pripala gostima iz Zenice, koji su slavili rezultatom 64:70  i tako izborili finale play-offa.

Igman Burch je u duele protiv Čelika ušao kao blagi favorit, prije svega što je u prvenstvu u obje utakmice slavio protiv Čelika, te su regularni dio sezone završili na prvom mjestu, dok je Čelik regularni dio završio na četvrtoj poziciji.

U prvoj utakmici igranoj na Ilidži prošle nedjelje, Igman je slavio tijesnim rezultatom 80:78, iako je Čelik vodio skoro čitavu utakmicu. U drugoj utakmici u Areni, koja je odigrana u srijedu na parketu je bila prava košarkaška drama. Nakon dva produžetka slavio je Čelik 101:95, te izjednačio rezultat u seriji na 1:1.

Večerašnja majstorica je ponudila isto tako dosta dobre košarke, ali i nervoze, što se vidi i na konačnom rezultatu. U prvoj četvrtini Čelik je kontrolisao rezultat i čitavo vrijeme imao prednost, koja je na kraju prve četvrtine iznosila plus tri poena razlike 17:20. U drugoj četvrtini izjednačena utakmica, ali gosti iz Zenice održavali su vodstvo, koje je iznosilo do 10-tak poena razlike. Na poluvrijeme se otišlo pri vodstvu Čelika rezultatom 34:38.

U trećoj četvrtini dosta nervoze na terenu, dosta pogrešnih dodavanja, grešaka što je i očekivano, jer je ulog utakmice finale prvenstva. Na kraju trećeg perioda na semaforu je bilo 44:51 za ekipu Čelika.

U posljednjih 10. minuta dosta uzbuđenja, domaćini su iako oslabljeni bez dvojice igrača, koji su se u srijedu povrijedili u Zenici pokušali stići vodstvo gostiju i napraviti preokret. To im je skoro uspjelo na 19 sekundi do kraja na semaforu je bilo 62:64 za Čelik. Do kraja izabranici Armela Mujakovića nisu dozvolili potpuni preokret te su meč priveli u svoju korist. Na kraju je bilo 64:70 (17:20, 17:18, 10:13, 20:19) za ekipu Čelika.

Potražite više informacija na temu A1 liga BiH:

Kada su u pitanju najbolji pojedinci u ekipi Čelika, ponovo je prvo ime bio kapiten Armin Avdibegović sa 17 poena i šest asistencija, Anes Podojak dodao je 14 poena i šest skokova, Kerim Dragolj 13 poena i devet skokova, te Namik Varupa s učinkom 12 poena i 11 skokova. U redovima Igman Burcha Ermin Tarčin ubacio je 19 poena uz devet skokova, dok je Elmin Džafić dodao 12 poena.

Košarkaši Čelika tako su u polufinalu preokretom slavili u seriji 2:1 i pokazali da nisu bez razloga prije početka sezone proglašeni za možda i najvećeg favorita za ulazak u Premijer ligu BiH.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi